Svjetski dan zaštite životne sredine – gost Boban Filipović

Gost naše emisije “Zelena dolina“, kao i svake prve srijede u mjesecu, bio je Boban Filipović, veliki zaljubljenik u prirodu i član Sportsko – ribolovačkog društva “Drina“. A pošto se poklopilo da je baš danas 5. jun – Svjetski dan životne sredine, sa njim smo pričali o stanju kod nas i o primjerima na koje bismo mogli da se ugledamo.

“Svi mi dijelimo istu planetu, a ne ponašamo se isto. Mislim da je kod nas najvažnije da krenemo sa edukacijom djece još od predškoslog uzrasta. Ako nešto bacimo u prirodu, mislimo da smo se riješili otpada, a nismo, on tu ostaje, ne samo nama nego i budućim generacijama. Dovoljno je samo pogledati koliko je plastičnih kesa pored Drine u jesen, kada je to najlakše primjetiti. Sav otpad može da se reciklira, dakle mi na neki način bacamo novac i još zagađujemo prostor u kojem živimo. Što se tiče rijeke Drine, ona je i dalje prilično čista, ali manje pritoke joj prave najveće probleme, jer iz njih dolazi najviše otpada“ prokomentarisao je Boban Filipović.

Sa njim smo pričali i o izbornom takmičenju SRD “Drina“.

“Imali smo četiri takmičarska dana. Prvu postavu činiće Slobodan Ćirković, Aleksandar Lončarević i Ognjen Simić, kao mladi takmičar. Ja sam druga rezerva. Ove godine ćemo vjerovatno učestvovati na Kupu Republike Srpske, a prije nekoliko godina bili smo i pobjednici prvenstva Republike Srpske. Takođe, želio bih da istaknem da imamo problem kod hidroelekrane Zvornik sa stazama za prolaz ribe i cilj nam je da tu postavimo kamere, kako bismo imali uvid da li zaista sva riba koja kreće uzvodno zbog mrijesta prolazi“ rekao je Boban Filipović.

Još smo se doatkli i teme bratunačkih roda.

“Sad smo već mjesto prepoznatljivo po rodama, ljudi se stalno javljaju zahvaljujući vašoj organizaciji i uopšte zahvaljujući medisjkom praćenju. Kao pun pogodak se pokazalo to što smo postavili stub i osnovu za gnijezdo i još jednom bih se zahvalio svima koji su pomogli. Nova generacija se uspješno razvija i zadovoljstvo je vidjeti roditelje i ta četiri ptića kako napreduju svakim danom“ zaključio je Boban Filipović.

M.V.