„Omladinski program“ – UG „SuperU“ Bratunac

Ako ste imali priliku da slušate poslijepodnevni program UPSMedia radija u utorak, 08.10., sigurno ste primjetili da smo radio program tog dana posvjetili djeci i „Dječijoj sedmici“. U „Omladinskom programu“ gostovalo je mnogo mladih Bratunčana, a gosti su bili i polaznici kursa engleskog jezika u UG „SuperU“ iz Bratunca, zajedno sa njihovom nastavnicom, Unom Zečić.  Nemanja Đokić, Nikolina Karać, Saška Savić, Faruk Siručić i Miloš Petrović su u sklopu obilježavanja „Dječije sedmice“ posjetili Narodnu biblioteku Bratunac i UPSMedia radio.

Šestaci OŠ „Vuk Karadžić“ prelistali su literaturu na engleskom jeziku u bratunačkoj biblioteci i osoblju izrazili želje koje bi naslove voljeli da vide na njihovim policama.

„Ova posjeta mi je bila veoma zanimljiva. Iako naša biblioteka nema mnogo dječijih naslova, opet smo našli nešto za nas. Ima mnogo knjiga na engleskom jeziku o povrtlarstvu i fudbalu, kao i dosta rečnika. Nadam se da ćemo nakon što bibliotekari posjete sajam knjiga u Beogradu, ponovo doći ovdje i iznajmiti veći broj knjiga.“, ističe mladi Miloš Petrović.

„I Nikolina i ja volimo da slušamo muziku na engleskom jeziku, iako ne razumjemo baš sve. Otkako smo krenule na kurs engleskog jezika sve manje obraćamo pažnju na prevod što znači da napredujemo.“, ponosno je potvrdila Saška Savić.

Nemanja Đokić i Faruk Siručić zamolili su bibliotekare da im sačuvaju naslove na engleskom jeziku, a koji se tiču sportova, jer nisu stigli da se učlane u gradsku biblioteku. I oni su prezadovoljni posjetom biblioteci i radiju.

„Mnogo nam je važno da se djeca uključe u ovakvu vrstu aktivnosti i da se interesuju za štivo koje bi im omogućilo napredak. Polaznicima kurseva engleskog jezika savjetujem da filmove gledaju sa titlom na engleskom jeziku jer će tako uspješno savladati gramatiku, pisanje riječi ali i pravilan izgovor. Preporučila bih i slušanje muzike na engleskom. Iako djeca možda i ne znaju sadržaj i radnju neke pjesme, kroz osluškivanje će se adaptirati da rezonski zaključe o čemu je riječ. Takođe, mislim da je svim polaznicima kurseva u UG „SuperU“ u Bratuncu olakšavajuća okolnost rad u grupama koji uključuje međusobnu saradnju.“, ističe nastavnica engleskog i grčkog jezika, Una Zečić.

Udruženje građana „SuperU“ iz Bratunca svim zainteresovanim nudi kurseve engleskog, njemačkog i grčkog jezika. Naravno, polaznici su kategorisani po godinama, a nije isključeno i da se talentovani polaznik prebaci u napredniju grupu. Trenutno je velika potražnja i zainteresovanost za jezike, kako u okolini tako i kod nas, pa se ovo udruženje može pohvaliti brojem od oko 90 polaznika. Takođe, u ovom udruženju trenutno se realizuju dva projekta, a riječ je o projektima „Osnaženi mladi – jaka zajednica“ i „Ro-k-ultura Bratunac“, u kojima je akcenat stavljen na mlade u cilju podizanja svjesti o opštekulturnim i muzičkim vrijednostima.

Piše: A.A.