„Omladinski program“- Gost: Danijela Petković

S obzirom na to da je nova školska godina već polako krenula, u našu radio-emisiju „Omladinski program“ smo pozvali i Danijelu Petković, direktora OŠ „Branko Radičević“ iz Bratunca. Sa gospođom Petković smo napravili kratku retrospektivu svih radova na zgradi ove škole, saznali smo i koliki je broj učenika koji se upisao u njihovu centralnu i područne škole, a razgovarali smo i o nekim inovacijama koje je ova škola uvela već od ponedjeljka.

„U prvi razred se upisalo ukupno 43 učenika, 34 prvačića će nastavu pohađati u centralnoj školi, a devet u područnim školama. Situacija je nešto lošija u odnosu na prethodne godine, ali kada se uzme u obzir činjenica da je ove godine više učenika završilo devetogodišnje obrazovanje, situacija je poprilično solidna. Ne bi nas ovaj problem toliko brinuo da stanje nije isto u svim školama na nivou republike. Na sastancima tj. seminarima koji su održani prošle sedmice, a koji su pohađali i stručni saradnici, nastavnici i učitelji iz naše škole, probalo se doći do nekih konkretnijih rješenja što se tiče naglog opadanja nataliteta i malog broja učenika u školama generalno. Vjerujem da će Ministarstvo prosvjete i kulture brzo naći rješenje za ovaj problem.“, ističe naša sagovornica.

OŠ „Branko Radičević“ je u protekle dvije godine zamijenila stolariju na čitavoj školi. Taj niz dobrih vijesti se i dalje nastavlja. Do kraja oktobra se planira i sanacija mokrih čvorova na čitavoj školi, a o tome naša gošća kaže:

„U doniranju materijalnih sredstava za sanaciju mokrih čvorova učestvovaće nekoliko firmi i preduzetnika iz Bratunca. Nazive tih firmi držala bih u tajnosti do nekog sljedećeg gostovanja kada ću iskoristiti priliku da se istima i zahvalim za ovaj problem koji je već godinama prisutan u našoj školi. Što se tiče inovacija za ovu školsku godinu, krenuli smo i sa polukabinetskom nastavom i to za sljedeće predmete: tehničko obrazovanje, informatiku, biologiju, hemiju, fiziku, a do kraja godine moguć je i kabinet za muzičko obrazovanje.“

Iz školskog budžeta ova škola je preko ljeta izdvojila određenu sumu novca kako bi se uredio eksterijer i enterijer škole. Riječ je o krečenju prvog sprata zgrade i farbanju unutrašnje stolarije, kao i parcijalnom krečenju školske fasade. U ovome su učestvovali pomoćni radnici koji su odvojili dvije do tri sedmice svog slobodnog vremena kako bi đacima uljepšali početak nove školske godine.

Piše A.A.