Ljepota i (na)zdravlje sa Svetlanom Lazić, diplomiranim nutricionistom-dijetetičarem

Tema naše emisije “Ljepota i (na)zdravlje” su dijetni režimi kojih se najčešće pridržavamo bez savjeta stručnjaka, kratkoročno, sa isto tako kratkoročnim rezultatima.

 

Oko 50% žena su na dijeti su u svakom trenutku, tvrdi Džodi Luter, američka autorica, u svojoj knjizi “Bodywise women”. Do 90% tinejdžera redovno primjenjuje dijete, tvrdi ona. Nama bliže, u Evropi, Svjetska zdravstvena organizacija od 2008. godine provodi inicijativu za posmatranje dječije gojaznosti. Sada već četrdeset zemalja učestvuje u ovoj inicijativi podnošenjem svojih podataka o visini i težini djece. Posljednji podaci su prikupljeni između 2015 i 2017 i pokazuju da su zemlje sa najnižim nivoom dječije gojaznosti Tadžikistan, Turkmenistan and Kazakhstan – ali i kod njih djeca sve više konzumiraju pića sa visokim nivoom šećera i polako prelaze na zapadnjački način ishrane. Francuska, Norveška, Irska, Latvija i Danska takođe imaju niske stope gojaznosti među djecom, od 5% to 9%.

Podaci Svjetske organizacije za 2008. godinu pokazuju da 60,7% populacije u BiH (stariji od 20 godina) ima prekomjernu težinu, a 26,5% su gojazni. Muškarci su gojazniji nego žene. Predviđanja kažu da će 2020. gojazno biti 19% muškaraca i 22% žena.

Razgovarali smo sa Svetlanom Lazić. diplomiranim nutricionistom-dijetetičarem koja pomaže ljudima, sada već i izvan granica naše države, da izgledaju ljepše, a ono što je još važnije, da se osjećaju dobro i da žive zdravo. Svetlana je do sada uticala na živote mnogih, djece, žena, muškaraca, a ono što joj daje podsticaj u njenom poslu je, kako kaže, uspjeh svakog njenog pacijenta i njihove usvojene zdrave navike.

LJINZ: Stalno čujemo oko sebe kako je neko na dijeti koju je pronašao u novinama ili na Internetu. Koliko je opasno ponašati se na ovaj način? Postoji li istraživanje koje pokazuje relaciju između dijeta za mršavljenje i pojave bolesti?

Svetlana Lazić: Prije svega – nikako brze dijete i nikako dijete sa Interneta. Broj dijeta je ogroman i svaki dan se pojavljuju nove dijete, senzacionalni naslovi koji vas privlače da sami pokušate da ih primjenite. Naravno, postoje istraživanja koja pokazuju relaciju između dijeta i raznih oboljenja – suva dijeta, tečna dijeta, možda je među najpoznatijima limun dijeta, a možda među najopasnijima po zdravlje. Provodi se 4 do 14 dana, osam do 14 čaša limunade se uzima, predviđa se gubitak 9 kg za neke dvije nedelje. Ali nigdje ne piše da može da se dobije čir na želucu.

Zatim proteinske dijete koje se baziraju na mesu. Brzo se gube kilogrami, ali svako favorizovanje jedne grupe namirnica može biti opasno po organizam. Nagomilavanje proteina može opteretiti bubrege i samim tim izazvati neko oboljenje, kao i promjenu crijevne flora. Nikako, nikako dijete sa Interneta.

Kao ni detoks dijete koje se primjenjuju 21 dan, ali mogu da kažem da se sam naš organizam čisti preko bubrega, crijeva, jetre i kože, treba da jedemo zdravo, ono što nam je dostupno. Ne brzoj hrani, prženom, pohovanom, pecivima iz pekare, da voću i povrću, pravilno pripremljenoj hrani i na zdrav način.

LJINZ: Šta podrazumjeva zdravo mršavljenje?

Svetlana Lazić: Podrazumjevamo pravilnu ishranu, izbalansiran unos svih nutrijenata. Pravilno mršavljenje je pravilan gubitak procenta masti u tijelu, a povečanju mišićne masti. To se najbolje postiže individualnim jelovnicima, što znači da ne postoje dvije iste dijete. Kroz sam kontakt sa pacijentima i interaktivnim načinom rada, najčešće dovedu do željenog cilja samih pacijenata

LJINZ: Kao nutricionista, da li mislite da izbacivanje voća iz ishrane može biti opravdano u dijeti za mršavljenje?

Svetlana Lazić: Ne, voće treba da se unosi jer sadrži brojne antioksidante, vitamine i minerale. Ako nemamo neki poseban režim, najbolji režim je za neku prvu užinu. Kod medicinskih i redukcionih planova ishrane nije dozvoljeno voće sa visokim glikemijskim indexom, preporuke su kosele jabuke, nektarine, maline, kupine, aronija, borovnice, pomorandže. Bitno je da s obzirom da se voće brzo vari u organizmu, osim banana i ako ga pojedemo na prazan želudac, brzo se vari i oslobađa veliku količinu energije. Ako ga jedemo na pun želudac, poslije obroka, što je običaj kod nas, opterećujemo sistem za varenje i javlja se mučnina.

LJINZ: Šta preporučujete našim slušateljkama koje žele da izgube kilograme?

Svetlana Lazić: Usred stresa i problema i brzog tempa života, pažnju poklanjamo onome što je trivijalno, sređujemo svoju spoljašnost, kosu, nokte lice, kupujemo, a ono što je najvažnije, što je unutar nas, suština svega to je to zdravlje, da ne zaboravimo sebe. Jedini put do cilja je ne odustati, da vole i poštuju sebe. Zadovoljna žena je lijepa žena.

LJINZ: Koje greške najčešće prave Vaši klijenti?

Svetlana Lazić: Praksa pokazuje da su najčešće greške – preskakanje doručka, neredovni obroci, večeru uzimaju do 17 ili 18 časova, poslije toga ništa, slabo uzimanje tečnosti, jako slab unos dijetnih vlakana, dorućak najčešće samo voćni, kafa prije doručka, na prazan stomak, to su najčešće greške.

Proces gubljenja kilograma je lakši kada ga vodi stručno lice. Moj cilj je da svaki pacijent ode srećniji, zdraviji i ljepši i usvoji zdrave navike. Ukoliko budemo istrajni, cilj ćemo sigurno postići.

Sa našim slušaocima su svoja iskustva podijelili i autori današnje emisije, a složili su se da njihova iskustva pokazuju da nema brzih rjesenja: tjelesna težina je u vezi sa stilom života i cjeloživotni je projekat, što manje brze hrane i slatkih pica, početi sa razvojem zdravih navika u što ranijem periodu, fizička aktivnost, pogotovo u ovom ljetnjem period je svima dostupna i treba je praktikovati, ne treba preduzimati ništa bez konsultacija sa stručnjacima, urediti svoj dan tako da su obroci uvijek u isto vrijeme.

 

Pišu: D. J. i M.V.

NAPOMENA:

Za sve naše slušaoce, informacija da konsultacije sa Svetlanom Lazić mogu obaviti svake subote u Opštoj bolnici u Zvorniku na broj 066091737.