„Ljepota i (na)zdravlje“ sa doktorom Aleksandrom Vasićem

Prvi dani proljeća, prvi topliji dani i prvi zraci sunca izmamili su naše građane da više vremena provode u prirodi i svakodnevnim šetnjama. Tu su i sezonski radovi na otvorenom. Hladni dani i sezona virusa je za nama, međutim nagla promjna vremena utiče na zdravlje, ali i na nagle promjene raspoloženja. O ovome, ali i brojnim temama, prvim stomačnim virusima  koji su se pojavili sa pojavom polena, ali i drugim simptomima i preventivama razgovarali smo danas sa doktorom Aleksandrom Vasićem u našoj emisiji „Ljepota i (na)zdravlje“.

„Smanjio se broj pacijenata, ali tu su sada stomačni virusi, povraćanje. Iako nije jako sunce, postoje pacijenti koji se javljaju zbog sunčanice i povećang krvnog pritiska. Svaka promjena vremena, donosi određene probleme. Javlja se i povećan broj pacijenata sa alergijom.

Ne bismo smjeli mnogo vremena provoriti na suncu, ali nažolost, ovo je sezona seoskih poslova, što iziskuje rad na otvorenom. Preporučujem unošenje dovoljno tečnosti i konzumiranje sezonske hrane. Možete konzumirati zelenu salatu, mladi luk, voće, povrće.

Sa prvim danima proljeća dolazi do pojave polena i polenskih virusa. Najčešće reakcije su suzenje očiju, golicanje u nosu, glavobolja, curenje nosa, a kod teših slučajeva osip po koži i svrab“-rekao je između ostalog, doktor Vasić.

Pitali smo doktora Aleksandra šta misli o donošenju novog Zakona o zabrani solarijuma za maloljetnike i ograničavanju osobama starijim od 18 godina da koriste solarijum samo pet do šest minuta dnevno.

„Slažem se i podržavam ovaj zakon. Nebitno da li su u pitanju djeca ili odrasli. To može izazvati razne opekotine, a u krajnjem slučaju i rak kože“-rekao je doktor Aleksandar.