„Ljepota i (na)zdravlje“ sa Miletom Vajkanovićem

Gost naše današnje emisije „Ljepota i (na)zdravlje“ bio je Mile Vajkanović. Mile se bavi prikupljanjem ljekovitog bilja. Sa njim smo razgovarali o tome koje ljekovite biljke možemo pronaći na našem području i na koji način ih možemo koristiti. Takođe, govorili smo i o načinu ubiranja biljki, sušenja i čuvanja. Na kraju našeg razgovora Mile je predložio jako zanimljivu ideju, a malo više o tome možete pročitati u nastavku objeve.

„Danas je trend da se vraćamo tradiciji i ljekovitom bilju, međutim dosta ljudi to koristi na pogrešan način. Internet je preplavljen oglasima o čudesnim biljima, koje liječe najteže bolesti. Moje mišljenje je da svaki čovjek prije svega treba da se obrati ljekaru, a nakon uspostavljene dijagnoze, onda se može pristupiti konzumaciji ljekovitog bilja. Liječenje na svoju ruku može dovesti do većih posljedica. Na internetu možemo pronaći čajeve koji koštaju po stotinu evra, čak i više, a to su zapravo obične biljke koje može sam pojedinac ubrati. Odete u prirodu, priroda će vas relaksirati, a pritom će te dopuniti kućnu apoteku. Za jedno popodne možete nabrati trave za čitavu godinu.

Brezov trud se koristi od davnina. Današnja medicina je pokazala da potpomaže podizanju imuniteta, ima antikancerogena dejstva i lako ga je naći. Ovdje svako može ubrati tokom sezone dovoljno trava za gotovo sve bolesti. To može biti kantarion, majčina dušica, hajdučica, kopriva, cvijet zove, cvijet lipe, korjen maslačka ili čička.

Čičak je fantastičan za čišćenje krvi, a maslačak za dijabetičare. Zatim, kantarion za bolesti jetre, žuči, utiče pozitivno na stres. Majčina dušica je dobra za stomak i mokraćne kanale. Hajdučka trava je izetno dobra za žene i ženske probleme. Poznavanje biljaka je veoma važno. Ima prilično sličnih listova biljaka i tu treba biti obazriv ukoliko ste početnik. Pogrešna biljka može izazvati neku vrstu trovanja. Takođe peršun, on je jako ljekovit, ali ukoliko prekoračimo dozvoljenu dozu konzumiranja peršuna, to može biti jako opasno. List i korijen su jako ljekoviti kod upale bubrega, upale mokraćnih kanala i prostate. Međutim, njegova prekomjerna upotreba može oštetiti jetru. Nemojte ga koristiti duže od dvadeset dana i to samo po jednu kašičicu, pa onda pauza. Potrebno je voditi računa i o sušenju i čuvanju čaja.

U Bratuncu živim i svakoga koga interesuje bilo šta može me kontaktirati da mu objasnim šta ga interesuje. Možemo organizovati i neki odlazak u prirodu da svako sebi nabere za jednu godinu ljekovitih trava koje svaka kuća treba da ima. Biće mi zadovoljstvo, ako neko bude imao želju“- rekao je, između ostalog, Mile Vajkanović.