„Ljepota i (na)zdravlje“ – Gost: Danijela Cvetković

Najblistavije momente nakit doživljava u Staroj Grčkoj kada je ukrašavanje tijela, kao i danas, bilo veoma popularno. U Staroj Grčkoj je ukrašavanje tijela imalo veze sa pokazivanjem statusa, te je ukrašavanje zlatom bilo popularnije od ukrašavanja tijela srebrom ili drugim materijalima. Žene su ipak nosile nakit više kao modni detalj, dok su muškarci nakitom pokazivali statusni simbol. Nakit je nošen i kao amajlija, u slavu bogova. Najčešći motivi starogrčkog nakita bili su je žir, Herkulov čvor ili neki drugi motiv iz mitologije, a mnogi komadi nakita su ukrašavani biserima ili nekim dragim ili poludragim kamenjem.

Zemlja u kojoj se zlato koristilo u ogromnim količinama u svrhu ukrašavanja, svakako je Egipat. U iskopinama drevnog Egipta nađeni su mačevi od kremena sa zlatnim drškama, a dobijanje zlata se pominje u najranijim spisima. Radi prestiža, ali i zbog velikih vrućina Egipćani su nosili razne trake ili kape na kojima je bilo utisnuto zlato. Jedinstven primjer nošenja takvih ukrasa je i poznata egipatska kraljica Nefertiti.

Nefertiti je nakitom i odjećom pokazivala svoj statusni simbol, a kao i svaka žena, nosila je nakit kao modni detalj. Ako ste nekada imali priliku da prelistate neku enciklopediju ili knjigu iz istorije i teorije umjetnosti, mogli ste primjetiti da je ova vladarka imala nakit i po licu, kao i tijelu.

Srednji vijek, mračan i siromašan, ne bilježi popularizaciju nakita, osim na dvorovima. Oblici nakita karakteristični za razdoblje renesansnog perioda isprva se pojavljuju u 15. vijeku u Italiji, koji zamjenjuju nakit koji se nosio u srednjovijekovnom periodu. Iz Italije nove ideje i stilovi u pravljenju nakita prenose se i u Njemačku i Francusku, gdje i dalje predstavljaju statusni simbol. O nakitu srednjih i nižih klasa ne postoje pisani dokumenti. Ono što se zna je da su ove klase nosile nakit od lažnog kamenja i bisera kao i metala koji nemaju vrijednost.

Novi trendovi kreću od 19. vijeka, a dominanta u nakitu iz tog perioda je korišćenje ženskog lika, te davanje naglaska bojama.Dvadeseti i dvadesetprvi vijek, u zavisnosti o kojim godinama govorimo, svakako njeguje razne trendove. U zavisnosti šta koji period sa sobom nosi, ističemo nekolicinu trendova u 20. i 21. vijeku: 30. i 40. godine prošlog vijeka propagiraju nakit od poludragog kamenja i bižuteriju, kao i nakit za glavu u vidu raznih ukrasnih traka (počeci kabarea). Bižuterija uzima maha 70. i 80. godina, što je pokazatelj socijalnog bunta. Tokom svih ovih godina, pa sve do danas, zlato, srebro i ostalo poludrago i drago kamenje ostaju na prvom mjestu što se tiče ukrašavanja tijela.

Danas je sve popularno što se tiče nakita. Tanke ogrlice sa diskretnim privješčićima, prstenje sa glomaznim kamenjem, ogrlice sa velikim brojem detalja i boja, razni oblici minđuša, ukrasi za članke nogu i nožne prste, te razni pirsinzi na licu i drugim dijelovima tijela. Jednom rečju, što je taj nakit raznovrsniji i specifičniji, vas koji taj nakit nosite ističe u prvi plan, dočarava autentičnost vašeg lika i svakako vam daje na samopouzdanju.

Nije tajna da žene vole da se sređuju kako bi se osjećale lijepima. Šminka, nakit, lijepi komadi garderobe itekako utiču na samopouzdanje. U današnjoj emisiji „Ljepota i (na)zdravlje“ ugostili smo Danijelu Cvetkovićiz Bratunca, vlasnicu zlatare „Koral“ , koja se već 13 godina uspješno bavi prodajom nakita.

„Kao što već i znate, 13 godina se već moja porodica bavi prodajom nakita. Kao i u svakom poslu, tako i u ovom, bilo je nekoliko kritičnih godina ali smo ipak uspjeli da se održimo. To naravno ne bismo uspjeli da nema naših vjernih kupaca kojima uvijek izađemo u susret kada je riječ o načinu plaćanja.“, itiče naša sagovornica.

Većina pripadnica ljepšeg pola iz Bratunca, a koje rade u državnim istitucijama, redovno obnavljaju svoj nakit u Zlatari „Koral“, gospođa Cvetković o tome kaže:

„S vremena na vrijeme dobijamo novu kolekciju nakita, od zlata, srebra i nerđajućeg čelika. U ponudi imamo i popularne marke muških i ženskih satova, za koje mjenjamo narukvice ako dođe do pucanja a mjenjamo i baterije za sat. Takođe, kod nas su možete naći i ženske kožne novčanike raznih brendova, koji se lako održavaju i veoma su popularni kod starijih dama.“

Sa Danijelom u Zlatari „Koral“ rade i njen suprug i kćerka, koja kada nije na studijama redovno pomaže mlađim mušterijama pri izboru poklona.

„Kada ja nisam u zlatari, mušterije se bez problema mogu obratiti mom suprugu ili kćerki, oni će naći rješenje i dati adekvatnu ponudu.“, za UpsMedia je rekla Danijela Cvetković.

Takođe smo saznali da su u posljednje vrijeme najpopularniji tanji lančići od srebra sa nenapadnim privjeskom, razno prstenje u zavisnosti od ukusa kupaca, dok je najpopularnije zlato. Nakit od zlata uvijek možete pokloniti dragim osobama za rođendane, krštenja, a ne morate uopšte ni imati razlog da bi nekoga obradovali lijepim komadom nakita.

Piše: A.A.