„Ljepota i (na)zdravlje“ sa Dejanom Vitorom

U ovosedmičnoj emisiji „Ljepota i (na)zdravlje“ razgovarali smo sa Dejanom Vitorom, trenerom Karate kluba „Miloš Delić“ Bratunac. Dejan je student treće godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Tema naše emisije bila je „Razvoj djece kroz sport“.
„Mogu reći da od kada znam za sebe, znam za salu i trening. Kada sam uplovio u trenerske vode, želio sam da radim na sebi i odlučio sam se za ovaj fakultet. Moj dugogodišnji rad sa djecom pokazuje da je bavljenje sportom ili bilo kojim drugim oblikom fizičke aktivnosti korisno i poželjno, kako za odrasle osobe tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utiče na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja. Pokazalo se da trening ima i psihološku dobrobit. Primjer su djeca i tinejdžeri koji su tjelesno aktivni – manje su depresivniji od djece koja nisu aktivna. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije.

Kroz sport mogu zadovoljiti niz različitih potreba: potrebu za kretanjem, potrebu za druženjem, potrebu za sigurnošću, potrebu za samoostvarenjem, potrebu za pripadanjem. Ako se dijete identifikuje sa sportom kojim se bavi, tada je manja vjerovatnost da će raditi stvari koje nisu u skladu s tom ulogom, a poznato je kako sport kao takav promoviše zdrav stil života, podstiče timski duh, razvija disciplinu i podstiče stvaranje radnih navika“, rekao je, između ostalog, Dejan Vitor.