„Kulturni nokaut“ sa glumcem Dušanom Rankovićem

U petak je u Domu kulture u Bratuncu izvedena monodrama „Čaplin“. Ovo izvođenje je posebno zanimljivo iz razloga što je ova monodrama diplomska predstava mladog glumca Dušana Rankovića iz Teatra „Maslačak“ iz Bijeljine. O životu najpoznatijeg komičara 20. vijeka, o formi monodrame, kao i o pozorišnim angažmanima ovog glumca pročitajte u tekstu.

„Fakultet dramskih i filmskih umetnosti sam završio u Bijeljini u klasi profesorice Ljiljane Blagojević i diplomsku predstavu sam radio u Beogradu. Tamo sam pronašao dramaturga koji će da mi napiše tekst za diplomsku predstavu, pronašao rediteljku tj ostvario saradnju sa Teom Puharić, teatrologom i režiserom. Ana Mitović je napisala tekst i prisustvovala je svim probama. Pre saradnje smo se kao tim dogovorili kako pristupiti čitavoj predstavi, tj monodrami i većim dijelom smo koristili Čaplinovom biografijom i informacijama koje smo uspeli skupiti iz izjava poznatih ličnosti koje su govorile o ovom velikom čoveku. Mogu slobodno reći da sam se i sam trudio da doprinesem što boljem kvalitetu ove predstave, izučavajući život i filmska ostvarenja ove glumačke veličine. Monodrama se sastoji od, takoreći, izmišljene priče, tj životom nakon smrti poznatog glumca. Čaplin izlazi na scenu sa bebom koja simboliše njegov život po sirotištima, a dozivanje brata Sidnija svakako se uklapa u taj kocept nesrećnog detinjstva.“, ističe glumac Ranković.

Monodrama „Čaplin“ protkana je dokumentarnim segmentima preko nacističkih video zapisa i itekako opominje na Čaplinovu političku angažovanost. Takođe, dijelovi iz filmskih ostvarenja poput „Velikog diktatora“, „Skitnice“, „Svjetala pozornice“ i mnogih drugih, utkani su u kompoziciju ove monodrame i, vjerujem da su se starije generacije gledalaca itekako prisjetile kvaliteta filmskih ostvarenja ovog oskarovca.

„Poprilično je stresno biti sam na sceni i igrati u monodrami. Svoju glumačku angažovanost otpočeo sam relativno skoro i verujem da će se moje mišljenje o igranju u monodramama, vremenom promeniti. Teatar „Maslačak“ je u poslednjih nekoliko godina počeo sa svojim pozorišnim radom. Počeo je kao teatar za decu, a sada su to već dve različite sfere. U poslednje vreme smo poprilično aktivni, igramo u Bijeljini, po regiji Birač i polako stvaramo publiku koja naš rad ceni.“, izjavio je Ranković za UPSMedija radio.

Teatar „Maslačak“ i pozorištance za djecu u sklopu istog naziva do kraja ove godine gostovaće u Bratuncu sa predstavama i za djecu i za odrasle. Predstava „Državni lopov“ naišla je na pozitivne i konstruktivne kritike kod publike, a do kraja godine Bratunčani će imati priliku da pogledaju ovo scensko izvođenje i da steknu sopstveno mišljenje o ovim aktuelnim temama.

Piše: A.A.