„Kulturni nokaut“ – 18.2.2019. – Gost dr Radomir Pavlović

Danas smo u emisiji „Kulturni nokaut“ ugostili dr Radomira Pavlovića. S njim smo razgovarali o njegovom dosadašnjem radu u oblasti kulture i njegovom novom poduhvatu – „Banjačkom rječniku“.
„Osat i Osaćani se prvi put pojavljuje u prvom izdanju Srpskog rječnika iz 1818. godine, gdje piše da su svi Osaćani drvodelje, pa idu ljeti po cijeloj Turskoj, gdje grade kuće i ostale zgrade, vrlo su dobri ljudi, i znadu gotovo svi slavu naizust. Iste odrednice o Osaćanima srećemo i u drugom Srpskom rječniku iz 1851. godine. Oko Osaćana se interesovao i Vuk Karadžić preko učitelja iz Bajine Bašte Vasilija Stefanovića, čija je majka bila porijeklom iz Karadžića. Ovi Osaćani imaju svoj osobiti majstorski jezik. Luka Grđić Bjelokosić, činovnik u austrougarskoj upravi, u vrijeme svog službovanja u Srebrenici posebnu pažnju je posvetio banalačkom jeziku i to je publikovao u zemaljskom muzeju 1900. godine u Sarajevu. Novi doprinos poznavanju banjačkog govora bio je 1950-1951. godine na Institutu za folklor u Sarajevu koji su vršili istraživanja na području Srebrenice o banjačkom govoru.

Banjački jezik izmislili su majstori, banjaci koji su živjeli u oblasti Osata. Taj tajni jezik, kako su ga drugačije zvali, brojao je više stotina riječi i znali su ga samo majstori koji su ga i izmislili. Ovaj jezik nema posebne specifičnosti koje su njemu svojstvene, već su se riječi gradile po tvorbenim modelima našeg jezika. Nastao je kombinovanjem izmišljenih riječi i riječi preuzetih iz drugih jezika među kojima je i albanski. Deklinaciju, konjugaciju, kao i red riječi u rečenici tvorci ovog jezika preuzimali su iz srpskog jezika. Znači, radi se o zidarskom jeziku nastalom na srpskom jezičkom prostoru koji se govori uglavnom u Osatu. Ovaj jezik se koristio među majstorima zidarima za bolje snalaženje u radu, ali koristili su ga ljudi u raznim nedaćama poput rata da bi se spasili od neprijatelja. Oko godinu dana intenzivno radim na prikupljanju riječi i dokumentacije potrebne za objavljivanje, i eto, početkom februara bi trebalo da izađe rječnik, jer se štampanje privodi kraju“, izjavio je, između ostalog, dr Radomir Pavlović u našoj emisiji.