Tema dana – Gost: Ljuba Radić Todorović

U današnjoj radio-emisiji „Tema dana“ u našem studiju u Bratuncu, u prostorijama Udruženja „Prijatelji Srebrenice“, ugostili smo Ljubu Radić Todorović, dugogodišnju radnicu u Narodnoj biblioteci u Bratuncu. I ako je naša sagovornica računovođa u biblioteci, ona ne krije da je strasni čitalac. Našoj ekipi UPS media dala je sve potrebne informacije u vezi ove javne ustanove.

„Narodna biblioteka u Bratuncu osnovana je 1959, godine, a njena kolekcija knjiga broji i do 35 000 naslova, što domaće, tako i strane literature. Biblioteka se i tih godina nalazila na istom mjestu gdje je i danas, u samom centru opštine Bratunac. Narodna biblioteka je trenutno na drugom spratu zgrade Doma kulture, dok je 60-ih godina bila na samom ulazu u zgradu. Tada je ova ustanova nosila naziv „Braća Jerković“. Naša sagovornica je istakla da je građanski rat oštetio književni fond biblioteke, u smislu da je mnogo ljudi otišlo iz ovog grada i da su tako i odnijeli knjige koje su u vlasništvu Narodne biblioteke. Iskoristila je priliku da apeluje na građane i da ako su u mogućnosti vrate njihovu imovinu jer bi na taj način možda obradovali buduće čitaoce.

„U poslednje vrijeme najviše se čitaju lektire za osnovnu i srednju školu, što nam je pokazatelj da su najmlađi i najvrjedniji.“, ističe naša sagovornica. Na pitanje da li lično posjećuje sajmove knjiga, gospođa Todorović kaže: „Opština nam svake godine obezbjedi kolektivni odlazak na sajmove knjiga, ali i da ne obezbjedi, moj odlazak bi bio siguran.“

Gospođa Radić Todorović ističe da je, prema nekim anketama, nobelovac Andrić i dalje apsolutni favorit kod naših čitalaca i da je njegova knjiga „Na Drini ćuprija“ najčitanija. Pored Andrića, često se uzimaju i pisci savremenije literature i imena poput Ljiljane Habjanović Đurović, Vladimira Kecmanovića i drugih. Ljuba je sa nama podijelila da je njena omiljena knjiga „Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića, po čijem je istoimenom romanu kasnije snimljen i film. Mene kao ljubitelja svjetske književnosti posebno je obradovao i podatak koji nam je naša sagovornica rekla:

„Znam da je prije dva dana obilježena godišnjica smrti Antoana de Sent Egziperija, pa ovom prilikom želim da kažem da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS prije dvije godine „Malog princa“ uvrstilo u obaveznu lektiru za osnovne škole. To je stvarno lijepa vijest s obzirom na to da „Malog princa“ čitaju osobe svih životnih uzrasta. I kod nas u Narodnoj biblioteci je ova knjiga jedna od čitanijih.“

Piše: A.A