„Tema dana“ – 25.2.2019. – Gost Nebojša Lukić

U današnjoj emisiji „Tema dana“ na 103,5 MHz ugostili smo Nebojšu Lukića, predsjednika Boračke organizacije Bratunac. Sa njim smo razgovarali o aktivnostima Boračke organizacije, predstojećim izborima u okviru organizacije, na koji način boračke kategorije mogu dobiti pomoć…
„Boračka organizacija je jedinstvena društvena organizacija demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca na području opštine Bratunac. Boračka organizacija Bratunac trenutno broji oko 1000 članova. Posebno smo fokusirani na demobilisane borce, za koje smatramo da su najlošije prošli nakon rata. Demobilisani borci su kategorija snaga koja je, po mom mišljenju, dala najveći doprinos za odbranu RS i stvaranje RS, mi iz Biračke organizacije saosjećamo sa svima, ne možemo jedan slučaj izolovano posmatrati, takvih slučajeva, nažalost, ima dosta u Bratuncu i na nivou cijele RS, i time treba da se pozabave zakonodavni organi RS i da ovaj problem podignu na jedan viši nivo. Svojim djelovanjem mi pokušavamo uticati na zakonodavne organe, i nadamo se da ćemo imati uspjeha i u slučaju demobilisanih boraca.

Mi se trduimo da zaštitimo interese boračkih kategorija i na taj način što im, osim skromne novčane jednokratne pomoći, pružamo i pomoć u vidu davanja informacija, ta neka stručna pomoć, da ih uputimo u zakone, uredbe, ispunjavanje i slanje zahtjeva, uspostavljanje kontakata sa Ministarstvom. Zaista smo raspoloženi za to da im izađemo u susret na bilo koji način. Naš sekretar je u kancelariji od 7 do 15 sati svaki dan, a moj broj nije tajna, mislim da ga svi imaju, u bilo koje doba mogu da me kontaktiraju“, izjavio je Lukić.

Posebna tema emisije bila je predstojeći izbori u okviru Boračke organizacije.

„Prošle godine je istekao četvorogodišnji mandat, međutim, na nivou RS je donesena odluka da se izbori prolongiraju za 2019. godinu, jer su prošle bili opšti, pa da se ne preklapaju izbori. Boračka organizacije je nestranačka organizacija i mi smo fokusirani samo na rad na zaštiti interesa boračka populacije, i politka ne bi smjela da se miješa u naš rad.

Izbori su raspisani, definisani su rokovi u kojima treba da budu održani izbori – na nivou mjesnih zajednica rok za održavanje izbora je kraj marta, a na nivou opštinskih i gradskih kraj aprila, odnosno 10. maj, a na republičkom nivou juni mjesec. Mi ćemo u narednoj sedmici održati sjednicu Predsjedništva, gdje ćemo definisati rokove i odredićemo datum održavanja sjednice Skupštine opštinske organizacije, na kojoj ćemo izabrati predsjednika i organe Boračke organizacije. Pozvao bih sve demobilisane borce, članove Boračke organizacije da izađu na izbore i da biraju ljude za koje smatraju da će biti odgovorni na funkciji i u obavljanju zadataka opštinske Boračke organizciaje“, istakao je Nebojša Lukić.