„Kulturni nokaut“- Miloš Mitrović: Online koncert KUD-a „Most“ iz Bratunca

U današnjem Kulturnom nokautu ugostili smo predsjednika Kulturno-umjetničkog društva „Most“ iz Bratunca, Miloša Mitrovića. Sa njim smo razgovarali o nedavno održanom onlajn koncertu, utiscima, kao i problemima sa kojima se susreću članovi ovog KUD-a.

Read more

„Kulturni nokaut“- Tatjana Golijanin: Online nastava manje pogoduje odličnim učenicima

U današnjem Kulturnom nokautu ugostili smo Tatjanu Golijanin profesoricu srpskog jezika i književnosti. Sa njom smo razgovarali o kvalitetu nastave tokom pandemije korona virusa, kojim učenicima više pogoduje ovaj način izvođenja nastave i zbog čega, ali i generelno o kvalitetu nastave u zadnjih nekoliko decenija.

Read more

„Kulturni nokaut“- Na današnji dan Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu

Švedska akademija na današnji dan 1961.godine dodijelila je Ivi Andriću Nobelovu nagradu za književnost za kompletno književno djelo o istoriji jednog naroda. Roman „Na Drini ćuprija“  smatra se vrhuncem tog djela. Andrić je time postao prvi Jugosloven koji je dobio najprestižniju svjetsku nagradu za književnost.

Read more

„Kulturni nokaut“ – Šta je zajedničko Gnjidi, Pacovu, Jarcu, Krmku i Kurjaku? Baš ništa – osim što su poznatiji po nadimku nego po vlastitom imenu

Nadimci se obično dodjeljuju po milju i dragosti nekoj osobi, ali nerjetko i po animozitetu. Naš narod je maštovit, pa se drugo ime dobije po fizičkoj ili karakternoj osobini, izvedenicama iz imena i prezimena, po nasljedstvu, od oca ili djede. Učestalo je i da neko dobije nadimak po geografskom porijeklu.

Read more

„Kulturni nokaut“- O Svjetskom danu slobode medija i poziciji novinara u društvu sa novinarima regije Birač

Tema jučerašnjeg “Kulturnog nokauta” bila je Svjetski dan slobode medija koji se svake godine obilježava 3. maja. Kako bi se pridržali mjera zaštite od korona virusa, emisiju smo realizovali tako što smo našim kolegama, novinarima iz regije Birač, dostavili pitanja na koji su oni dali odgovore i mišljenja.

Read more

„Kulturni nokaut“ – Violeta Radić: „Svim ljubiteljima knjiga preporučujem da čitaju isključivo ono što vole i da se, ako im je neki naslov ostao u pozitivnom sjećanju, svakako vrate već pročitanom.“

U ovosedmičnoj emisiji “Kulturni nokaut” smo, preko telefonske veze, o veoma zanimljivim temama razgovarali sa Violetom Radić, dugogodišnjom bibliotekarkom Narodne biblioteke Srebrenica. Neke od tih tema su rad Narodne biblioteke u doba vanredne situacije, šta čitati u samoizolaciji i koje su najpoznatije i najbolje ekranizacije poznatih svjetskih romana.

Read more