„Kulturni nokaut“ – Šta je zajedničko Gnjidi, Pacovu, Jarcu, Krmku i Kurjaku? Baš ništa – osim što su poznatiji po nadimku nego po vlastitom imenu

Nadimci se obično dodjeljuju po milju i dragosti nekoj osobi, ali nerjetko i po animozitetu. Naš narod je maštovit, pa se drugo ime dobije po fizičkoj ili karakternoj osobini, izvedenicama iz imena i prezimena, po nasljedstvu, od oca ili djede. Učestalo je i da neko dobije nadimak po geografskom porijeklu.

Read more

„Kulturni nokaut“- O Svjetskom danu slobode medija i poziciji novinara u društvu sa novinarima regije Birač

Tema jučerašnjeg “Kulturnog nokauta” bila je Svjetski dan slobode medija koji se svake godine obilježava 3. maja. Kako bi se pridržali mjera zaštite od korona virusa, emisiju smo realizovali tako što smo našim kolegama, novinarima iz regije Birač, dostavili pitanja na koji su oni dali odgovore i mišljenja.

Read more

„Kulturni nokaut“ – Violeta Radić: „Svim ljubiteljima knjiga preporučujem da čitaju isključivo ono što vole i da se, ako im je neki naslov ostao u pozitivnom sjećanju, svakako vrate već pročitanom.“

U ovosedmičnoj emisiji “Kulturni nokaut” smo, preko telefonske veze, o veoma zanimljivim temama razgovarali sa Violetom Radić, dugogodišnjom bibliotekarkom Narodne biblioteke Srebrenica. Neke od tih tema su rad Narodne biblioteke u doba vanredne situacije, šta čitati u samoizolaciji i koje su najpoznatije i najbolje ekranizacije poznatih svjetskih romana.

Read more

„Kulturni nokaut“ – Gost: Savo Vukadinović

Danas smo za sve ljubitelje emisije „Kulturni nokaut“ pripremili posebno izdanje u kom smo ugostili profesora likovne umjetnosti, gospodina Savu Vukadinovića. Sa njim smo razgovarali o njegovim ranim interesovanjima za ovu umjetnost, pedagoškim počecima, ali i o onome šta svojim sugrađanima planira prirediti u bliskoj budućnosti.

Read more