Emisija „Tema dana“ – Gosti: Učenici SŠC-a u Srebrenici

U današnjem izdanju emisije „Tema dana“, naši gosti su bili Lidija Polić i Ilija Gengo, učenici farmaceutske škole u srednjoškolskom centru u Srebrenici. Sa njima smo razgovarali o radu i aktivnostima hemijske i farmaceutske sekcije koja djeluje u sklopu škole, a čiji su oni članovi. Sekcija iza sebe ima skoro decenijski rad, a već punih pet godina učenici sami izrađuju parfeme, štampaju časopis, pohađaju sajmove nauke i osvajaju zavidna mjesta, te od nedavno, takođe sami snimaju i video eseje, te dokumentarne filmove.

„Zajedno sa profesoricama Svetlanom Tomić i Radom Popović, učestvujemo u raznim takmičenjima, sprovodimo brojne akcije, obilježavamo razne međunarodne i svjetske dane, a naša sekcija broji preko pedeset članova. Mi se prvenstveno bavimo promovisanjem zdravlja, ali pored farmaceutske sekcije, imamo takođe u sklopu SŠC-a i sekcije fizike i poljoprivrede“ – rekli su, između ostalog Lidija i Ilija.

Posebno treba napomenuti da ova sekcija već pet godina štampa časopis „Hemijski almanah“, čiji je prvi broj izašao 2014. godine, dok prve aktivnosti ove sekcije pokrenute su još 2011. godine. Takođe, ovi mladi i talentovani srednjoškolci su nedavno krenuli i sa snimanjem video eseja o životu i radu Milutina Milankovića.

„Sve ove aktivnosti sprovodimo u radu sa našom mentorkom Svetlanom Tomić, uz čiju pomoć vršimo selekciju i odabir tekstova za naš časopis, ali i brojne druge projekte. Jedan do njih je i snimanje dokumentarnog filma i video eseja o Milutinu Milankoviću, kao i pravljenje parfema, sapuna, te mnogih drugih preparata, koji su u sklopu naše farmaceutske oblasti vema bitni za njegu i većinu njih promovišemo na prestižnom takmičenju INOS – dodali su još Lidija i Ilija.