Emisija “Tema dana“ – gost Borisav Petrović

Gost naše radio emisije “Tema dana“ bio je Borisav Petrović iz Bratunca. Ovaj mladi pčelar učestvovao je na XII Sajmu poslovnih ideja i njegova ideja je proglašena za jednu od tri najbolje. Pored proizvodnje meda i propolisa Borisav je započeo proizvodnju visokokvalitetnih matica, što je bila osnova njegovog poslovnog plana.

Pitali smo Borisava o impresijama sa Sajma poslovnih ideja i njegovim počecima u ovoj oblasti.

“Veoma sam zadovoljan nastupom na Sajmu poslovnih ideja. Nisam očekivao da ću biti tako visoko plasiran, ali očigledno se moja ideja svidjela članovima Komisije za odabir poslovnih ideja. Takođe, bitno mi je što sam naučio da sam napišem poslovni plan. Od nagrade planiram da kupim Jenterov aparat, oplodnjake i polen za pogače. Sve te stvari su neophodne za proizvodnju matica. Pčelarstvom se bavim duže od deset godina. Počeo sam sa jednom košnicom, a danas imam već trideset.“ započeo je priču Borisav Petrović.

Pitali smo Borisava o tome kakav je proces proizvodnje matica, koliko može da proizvede i kako se vrši dostava.

“Već sam naveo šta je od opreme potrebno. Jenterov aparat ima 115 ćelija, što znači da je teoretski moguće proizvesti 115 matica odjednom. Standardno je da prinos bude oko 80%, što znači da se iz jedne serije može dobiti malo više od osamdeset kvalitetnih matica. Potrebno je šesnaest dana da se zaokruži kompletan proces. Kvalitetna matica je najvažnija za pčelinje društvo. Što se tiče tržišta, matice možemo prodati na prostoru bivše Jugoslavije. Zanimljivo je da vršimo transport i putem brze pošte. U tu svrhu koristimo kavez u kojem matica može preživjeti čak sedam dana. Pored matice u njenoj pratnji ide i od šest do deset pčela koje joj pomažu oko hrane prilikom transporta. Istakao bih još i dobru saradnju sa kolegama iz udruženja pčelara “Kesten“ Bratunac“ rekao je Borisav Petrović.