„Dobar dan, regijo“ – Gost: Željka Katanić, Udruženje „Leptir“ Srebrenica

U današnjem, novogodišnjem izdanju emisije „Dobar dan, regijo“ ugostili smo Željku Katanić, predsjednicu Udruženja roditelja i hendikepirane djece i omladine „Leptir“ iz Srebrenice. Sa njom smo razgovarali o projektu koju je u toku, odnosno „Izaberi sport, a ne zavisnost“ koji implementira Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLoad) i UNDP. Takođe, sa našom gošćom smo razgovarali i o uspjesima sportista iz ovog udruženja.

„Projekat se realizuje kroz tri seta sa 15 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju, 20 djece i mladih tipičnog razvoja i 40 članova nekog od četiri sportska kluba sa teritorije opštine Bratunac. Prvi set obuhvatio je edukaciju djece i mladih o bolestima zavisnosti i opasnostima modernog doba kroz tematska predavanja i kreativne radionice. Drugi set aktivnosti odnosio se na javnu prezentaciju četiri sporta: košarka, odbojka, fudbal i karate, dok smo u trećem setu  nabavili sportske rekvizite za područne škole MZ Fakovići i MZ Tegare, koje nemaju uslove da se djeca bave sportskim aktivnostima. Ti rekviziti podrazumjevaju: dva gola i mreže, dve odbojkaške konstrukcije, dva koša u učionici koja im služi kao sala i dva seta lopti. Djeca su prisustvovala treninzima i utakmicama ŽOK Bratunac i KK Bratunac TRB, koji su donirali paketiće za djecu iz našeg udruženja. Kao direktni korisnici u ovom projektu učestvuju djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju, uzrasta od 10 do 35 godina, njihovi vršnjaci tipičnog razvoja uzrasta od 6 do 18 godina, njihovi roditelji i članovi sportskih klubova.“, ističe naša gošća.

Sveukupni cilj projekta je prevencija bolesti zavisnosti kroz uključivanje djece i mladih u sportske aktivnosti, dok su specifični ciljevi da se podigne nivo znanja djece i mladih o opasnostima bolesti zavisnosti  i podignuti nivo znanja djece i mladih o značaju bavljenja sportom za cjelokupno psihičko-fizičko zdravlje čovjeka. Projekat će trajati do kraja aprila mjeseca, a do tada će se održati ukupno 36 radionica.

„Mladi sportisti iz Udruženja „Leptir“ su u posljednje vrijeme uzeli zlatne medalje u košarci na državnom takmičenju u Fojnici, a učestvovali su i u Zimskom inkluzivnom krosu „Srebrenica 2019“ gdje je učestvovalo 150 djece, a „Leptir“ je osvojio 4 zlatne i 3 srebrne medalje. Ljetnje olimpijske igre u Abu Dabiju i Los Anđelesu takođe su posjetili mladi iz našeg udruženja i pobrali su brojne nagrade. Sve ovo navodim iz razloga što želim da istaknem da je veoma važno dati podršku mladima sa raznim smetnjama u razvoju, jer i oni imaju pravo i želju na razne aktivnosti, jer kao što vidite, oni postižu sjajne rezultate.“, ističe naša gošća koja je i selektor reprezentacije BiHu ženskom fudbalu na zadnje dve Olimpijade i predsjednica „Menerali“-a, sportskog saveza Republike Srpske i sportski trener „Leptir“-a.

Iz Udruženja „Leptir“ se zahvaljuju na doniranim paketićima: OŠ „Branko Radičević“, OŠ „Vuk Karadžić“, Fabrici za pocinčavanje iz Potočara, KK Bratunac TRB i Robot marketu iz Bratunca.

Piše: A.A.