„Dobar dan, regijo“ – Gost: Mari Elizabet Žan

Danas je u Domu kulture održana osnivačka skupština povodom osnivanja i registrovanja  udruženja „Porodičnog ruralnog edukativnog centra“ u opštini Bratunac. Na današnjoj skupštini izabrani su članovi upravnog odbora, predsjednik udruženja kao i predsjednik skupštine. Ovom skupu prisustvovali su i predsjednici udruženja „PREC“ iz Francuske: Mari Elizabet Žan, Benua Lkol i Šarlot Mestve, predstavnica tehničkog osoblja i posrednik između Francuske i Republike Srpske i BiH. Mari Elizabet Žan je sa svojim prevodiocem gospođom Lejlom gostovala na našem radiju, a evo šta nam je ona rekla o ovom udruženju:

„“Porodični ruralni edukativni centar“ nastao je davne 1937. godine u Francuskoj, a glavni inicijator za osnivanje ovog udruženja bile su porodice koje su željele da ostanu na farmi i da rade svoj posao.

Osnovni ciljevi ovog udruženja su da članovi preuzmu ogovornost u obrazovanju, stručnom usmjeravanju i stručnoj obuci mladih i odraslih koji se obrazuju ili praktično usavršavaju vještine na određenom polju. Udruženje učestvuje u animiranju i razvoju zajednice u kojoj se nalazi „PREC“ i  pruža aktivnosti za narodno obrazovanje, kao i sve akcije obrazovnog, društvenog ili porodičnog karaktera. U ovom udruženju najbitniji su :udruženi roditelji, poljoprivrednici, preduzetnici, mlade osobe.“, ističe naša sagovornica.

Takođe, iz razgovora saznajemo da je cilj ovog Udruženja porodica da se podigne svijest o životu na ruralnom području kroz obuke iz agroturizma i poljoprivrede, da se podstakne kreativnost i preduzetništvo, solidarnost, zaštita i razvoj ruralne sredine.

Članovi upravnog odbora „PREC“ Bratunac su: Slavoljub Mlađenović, Asim Dedić, Željka Katanić, Milan Đukić, Rajko Lukić, Šaban Jahić i Hiba Ramić. Za predsjednika udruženja izabran je Slavoljub Mlađenović, dok je predsjednik skupštine Drago Sekulić. Na današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici „PREC“-ova iz Živinica, Srebrenika i Osmaka.

Piše: A.A.