Za Bogojavljenje plivanje za Časni krst širom Republike Srpske

19. januara obilježava se veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista. To je dan kada se tradicionalno održava plivanje za Časni bogojavljenski krst u velikom broju gradova.

Po dvanaesti put plivanje za Časni krst biće održano u Bratuncu, u organizaciji Crkvene opštine Bratunac i Eko – rafting kluba “Rajska plaža“ Bratunac. U dosadašnjih 11 takmičenja u plivanju za Časni bogojavljenski krst imali smo sedam različitih pobjednika, a po tri puta su pobjeđivali Slobodan Ćirković i Novica Vasić. Prijave učesnika se mogu vršti do 18. januara svakim radnim danom u narodnoj biblioteci, u periodu 08:00-15:00 časova.

Plivanje za Časni krst će po osmi put biti organizovano i na području Opštine Srebrenica, odnosno na jezeru Perućac u blizini manastira Karno.

Što se tiče naše regije, pored Bratunca i Srebrenice, plivanje se tradicionalno održava i u Zvorniku na Zvorničkom jezeru.

Kada govorimo o cijeloj Republici Srpskoj, plivanje za Časni krst će biti organizovano u velikom broju gradova: Banja Luci, Prijedoru, Višegradu, Derventi, Trebinju, Novom Gradu, Bileći…

U svim gradovima i opštinama će se plivati na stazama dužine 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života.