Udruženje „Leptir“ Srebrenica: Obilježen Međunarodni dan djeteta

Medjunarodni dan djeteta LeptirPovodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“ Srebrenica organizovalo je kreativnu radionicu – dekupaž tehnika, a ovom prilikom, edukatori i volonteri ovog udruženja održali su predavanje o sigurnoj komunikaciji putem interneta.

Aktivnosti su održane s ciljem boljeg razumijevanja, prihvatanja i dobrobiti sve djece, da podsjeti i senzibiliše javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

„Tradicionalno, Udruženje ‘Leptir’ nizom aktivnosti obilježava Međunarodni dan djeteta. Danas imamo radionicu dekupaž tehnike, gdje pravimo podmetače za čaše. Već imamo nekoliko podmetača koje smo ranije na radionicama napravili, i na narednim radionicama ćemo ih praviti, da bismo krajem godine organizovali prodajnu izložbu, sve u cilju naše samoodživosti“, istakla je Vesna Stjepanović, sekretar Udruženja.

Takodje, ovom prilikom, edukatori i volonteri Udruženja „Leptir“ djeci su pružili informacije o sigurnoj komunikaciji putem interneta.

„Ja sam danas ispričala o savjetima za korištenje interneta, a neki od njih su da se ne dopisujete sa nepoznatim osobama, takođe da ne prihvatate zahtjeve od nepoznatih osoba, da instalirate antivirusne programe, i tako dalje“, Radionica Leptirrekla je Ana Milovanović, volonterka Udruženja „Leptir“.

„Ja sam govorio o sajber nasilju, o tome šta znači sajber nasilje i kako ga prepoznati. Mislim da je veoma bitno da današnja omladina zna sve o opasnostima koje vrebaju na internetu i zato smo mi danas tu“, izjavio je Arnel Sandžić

Kreativna radionica – dekupaž tehnika je aktivnost udruženja „Leptir“ Srebrenica kroz projekat „Zajedno za sve“, koji se implementira uz podršku UNICEF-a, a implementator Opština Srebrenica.

Događaj sigurne komunikacije putem interneta podržala je In Fondacija – fondacija za socijalnu inkluziju djece i mladih u BiH, u okviru projekta „Naša virtuelna stvarnost“ koji realizujemo u saradnji sa UG „Zdravo da ste“ iz Banjaluke. Cilj projekta je povećati svijest, informisanost i znanje djece o njihovoj izloženosti rizicima u virtuelnom svijetu i upoznati ih sa načinima zaštite svoje privatnosti.