U Potočarima obilježena petnaesta godišnjica prve dženaze

Petnaesta godišnjica prve dženaze u PotočarimaDanas je u Memorijalnom centru „Srebrenica-Potočari“ obilježena petnaesta godišnjica od prve kolektivne dženaze, kada je ukopano prvih 600 posmrtnih ostataka.

Ajiša Omerović i Begajeta Kađetović su 31.marta 2003. godine su bile među onima koji su prisustvovali prvoj dženaze i koje su ukopale svoje najmilije.

„Ma, nema šta mi nismo radili, kud nismo se borili da se to ovdje… jer odavde su odvedeni svi i ovdje nek se vrate. Mene kad novinari ovako upitaju vraćaju li se ljudi u Srebrenicu. Vraćaju, ali u kakvom stanju, eno vidite“, kaže Ajiš Omerović.

„Lakše je, mi sad dođemo na mezar, proučimo fatihu, proučimo tehvid i lakše je. Lakše je nego ovim što tragaju evo dvadeset i nekoliko godina“, govori Begajeta Kanđetović.

Iako je u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima do sada ukopano gotovo sedam hiljada žrtava i dalje se traga za posmrtnim ostacima oko hiljadu osoba.

Petnaesta godišnjica prve dženaze u Potočarima„Zato bih ja sa ovoga mjesta, poslije ovoliko godina, pozvala sve one koji znaju za masovne grobnice da pomognu majkama da nekako olakšaju i tugu i bol, a i patnju. I sve ono što mi već 23 godine čekamo istinu, tražimo pravdu – mislim da nema pravde dok svi zločinci ne izađu pred lice pravde i dok sve majke ne pronađu kosti svoje djece“, rekla nam je Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Glavnu ulogu u pronalaženju nestalih ima Institut za nestale osobe BiH.

„Mi ne odustajemo i mi ćemo, dok postoji zadnja šansa, ići da pronađemo te nestale. Ono što treba reći je da sad je malo usporila identifikacija radi preseljenja DNK laboraturije ih BiH u Holandiju, ali mislimo da će se uskoro itaj problem riješiti i da će to krenuti sve svojim tokom“, izjavio je za UPSMedia Sadik Selimović, istražitelj Instituta.

Obilježavanju petnaeste godišnjice prve kolektivne dženaze u Potočarima prisustvovalo je oko hiljadu članova porodica i brojni bošnjački funkcioneri. Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe i tehvida odata je počast već ukopanim žrtvama.