Prezentacija potencijala seoskog turizma u Srebrenici učenicima i studenatima iz Italij

U sklopu projekta ,,Seoski turizam“, četrdesetak  studenata  i učenika iz Italije su danas boravili u jednodnevnoj posjeti   Srebrenici. Domaćini su ih ugostili tradicionalnim jelima – sarma, pasulj, pita, proja, crni hljeb, te meso pripremano na različite načine, bili su dio današnje trpeze pripremljene u Motelu „Alić“.

Cilj ,,Seoskog turizma“  kako nam je rekao Irvin Mujčić iz Udruženja ,,Srebrenica City of Hope“ je promocija seoskog  života, prirode, kao i same Srebrenice. Gosti iz Italije su nakon prezentacije o potencijalima Srebrenice, uživali u šetnji ka Guberu.

Stanko Radanović sa učenicima i studentima iz Italije dolazi već deseti put u Srebrenicu. Stanko smatra da je ovaj projekat veoma zanimljiv i koristan, ali ono što mu se najviše dopada ovdje je domaća hrana.

,,Hrana je odlična, ona mi se najviše dopada. Organizacija je na nivou, kao što je bila i do sada. Zahvalan sam na svemu“- rekao je Stanko Radanović.

Klaudija Muskini iz Italije, učesnica u ovom programu, takođe najviše voli našu hranu.

,,Nisam neki ljubitelj mesa kada sam u Italiji, ali ovdje mi se dopada kako se priprema. Meso je kvalitetno. Volim vaše čorbe, najviše mi se dopada Begova čorba, kao i vaše tradicionalno jelo, pasulj“- rekla je Klaudija Muskini.

Irvina Mujčića, organizatora ovog projekta očarala je ljepota sela u Srebrenici, te je tako odlučio da pozove brojne svjetske turiste da dođu u naše krajeve.Kako kaže Irvin-komentari turista na današnje gostoprimstvo su samo pozitivni.