Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović posjetila Srebrenicu

Povodom Međunarodnog dana žena, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, danas je boravila u posjeti Srebrenici. Ovom prilikom posjetila je Emmaus-ov internat, gdje je razgovarala sa predstavnicima centra, a zatim je obišla srebreničke majke i uručila im simbolične poklone.

„Ono što treba istaknuti za one koji ne znaju šta Emmaus radi, da je to jedan projekat kojem treba dati podršku. To je podrška ne samo majkama i povratnicama, nego mladoj populaciji, djeci koja se obrazuju i školuju i značaj Emmaus-a je višestruk. Želim da dam poruku da nisu same, da ne mislimo na njih samo u julu mjesecu, nego tokom cijele godine i mislim da one zavređuju našu pažnju svaki dan, a ne samo jedan dan. Mnogo je boli u Srebrenici, mnogo je patnje, mnogo je majki koje nose svoj bol sa sobom, mi suosjećamo sa njima“, izjavila je potpredsjednica Mahmutbegović.

„Majke su same, ne dočekuju sinove, ne dočekuju muževe, ko da im dođe, ko da im čestita 8. mart, ali hvala Bogu da se neko sjetio, sjetila se potpredsjednica Melika, da dođe, da čestita 8. mart, da otvori vrata. Majke su tužne, žalosne. Svaki dan je za nas bitan, interesantan, kad nam neko dođe da nam otvori vrata. Mi smo same i veoma je teško“ , kazala je Fadila Efendić, predsjednica Pokreta „Majke Srebrenice“.

„Hvala vam svima! Znači mi, puno mi znači. Sve mi znači ovo, jer mnogo smo toga izgubili, pa kad se neko pomoli na vrata, tako sam počastvovana“, dodala je Magbula Divović, majka Srebrenice.

Mahmutbegović je današnju posjetu iskoristila da posjeti Memorijalni centar u Potočarima, položi cvijeće i oda počast žrtvama. Takođe, održan je sastanak sa predstavnicima Inicijative „Moja adresa: Srebrenica“.

„Svakako da je bitno da je gospođa Melika Mahmutbegović , potpredsjenica Federacije danas u Srebrenici. Srebrenici nedostaju posjete od visokih funkcionera i trebaju češće biti i Bošnjaci i Srbi i Hrvati funkcioneri u Srebrenici kako bi poslali jasnu poruku da Srebrenica nije grad prepušten sam sebi, ali posebno danas ova bitna posjeta kada se obilježava Međunarodni praznik Osmi mart, Dan žena, da je predsjednica tu sa majkama Srebrenice i to je svakako neko novo ulijevanje nade da majke nisu same i mi smo iz Srebrenice zaista zahvalni potpredsjednici, koja nije prvi put u Srebrenici. Za svaki događaj ona je sa nama i hvala joj na tome“ , rekao je Alija Tabaković.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan žena- 8. mart!