Naši sugrađani: Edina Begić – „Rado se sjetim Bratunca“

Edina BegicPriča o Edini Begić, Bratuncu i odbojci počinje još dok je Edina bila u petom razredu. Tada se ona doselila sa roditeljima iz Tuzle, počela da igra u odbojkaškoj sekciji, a sa prvim ozbiljnijim treninzima počela je po osnivanju Ženskog odbojkaškog kluba Bratunac.

Dobra igra, upornost i rad odveli su je u “Imzit Dobrinje“, “Bileću“, a onda je dobila stipendiju na Univerzitetu u Little Rocku.

Danas Edina ima 25 godina, igra za veliki italijanski klub „Monza“ u najjačoj odbojkaškoj ligi svijeta i brani boje svoje zemlje na evropskim takmičenjima.

Na zahtjev naših čitalaca (i zato što smo našim čitaocima vrlo rado izašli u susret), razgovarali smo sa Edinom, a u nastavku pročitajte o čemu.

Edina, prije svega mnogo ti hvala što si izdvojila vrijeme da nam odgovoriš na nekoliko pitanja. Edina Begic

Hvala puno na ponovnom javljanju! Uvijek je divno čuti da me se još uvijek sjećaju u Bratuncu i da žele da znaju kako sam i gdje sam!

Prošli put kad smo razgovarali, trebalo je tek da potpišeš ugovor sa jednim klubom u Monci i o tome nismo htjeli da pričamo. Više od godinu dana igraš u ovom klubu. Kako si se snašla? Ima li nekih razlika u odnosu na dosadašnje klubove u kojima si igrala? Kakvi su ti planovi s tim u vezi?

Evo od prošlog puta mislim da je prošlo možda godina dana ili malo više Ali dovoljno da se dosta stvari desi. Ono sto mogu reći jeste da sam ponovo potpisala ugovor za Monzu, gdje igram i ovu sezonu! Jako sam sretna što sam u jednoj od najjačih liga drugu godinu zaredom, te na taj način predstavljam svoju državu, a i mjesto gdje sam svoje odbojkaške korake počela – Bratunac.

Edina BegicOve godine došlo je do nekih promjena u ekipi, kako od trenera tako i do igračkog sastava. Dosta smo jači i iskusniji, tako da su ove godine i ciljevi veći. Divno je biti dio jedne odbojkaške priče sa djevojkama iz raznih dijelova Evrope, sa djevojkama koje imaju dosta iskustva i koje su dosta toga prošle u ovom sportu.

Za sada, moj cilj je igrati što bolje, biti u formi, i boriti se za ekipu i dobar rezultat. Sezona je uveliko počela. Neke utakmice su dobro prošle, neke malo lošije, ali bitno je da iz svake pobjede i poraza nešto naučimo i da polako sazrijevamo u jednu cjelinu.

Šta ti najviše nedostaje iz BiH i Bratunca?

Ovo ljeto sam dosta provela kod kuće u Vogošći, a i u Bratuncu! Uživala sam u vremenu provedenom sa svojom familijom i prijateljima, jer u zadnjih sedam godina obično sam imala oko mjesec dana pauze, pa sve nekako moram na brzinu, sada je to bilo 2,5 mjeseca koje sam itekako iskoristila da nadoknadim to neko vrijeme.

Kad nisam kod kuće, uvijek ima malo nostalgije za porodicom, našom kulturom, hranom, prijateljima, lijepom Edina Begicprirodom kojom smo itekako bogati, a možda nismo svjesni.

Pratiš li uspjehe i utakmice ŽOK-a Bratunac, gdje si i ti trenirala?

Što se tiče ŽOK Bratunac, uvijek se rado sjetim svojih dana provedenih sa djevojkama sa kojim se i dan-danas čujem. Ovo ljeto sam i bila na jednom treningu, te vidjela bivše trenere, a i nove generacije. Mislim da imamo dosta talenta i da Bratunac i okolina mogu uvijek razviti dobre igrače koji se mogu pokazati i šire od BIH. Naravno, pratim njihove rezultate jer uvijek je lijepo znati kako odbojka napreduje u mjestu gdje sam i ja počela.

Edina BegicKada te možemo očekivati u Bratuncu?

U Bratunac se nadam da ću doći poslije sezone, ukoliko sve bude po planu. Mislim da je to oko maja sljedeće godine. Uvijek se radujem!

Poruka za sve naše čitaoce?

Evo ja za sve šaljem veliki pozdrav za divne čitaoce vašeg portala iz Monze i za tebe, Dragana, poseban!

Hvala, Edina, za pozdrav i izdvojeno vrijeme.

Hvala Vama.

One thought on “Naši sugrađani: Edina Begić – „Rado se sjetim Bratunca“

  • novembar 26, 2017 at 6:43 pm
    Permalink

    Bravo za djevojku koja nije zaboravila prvi klub i prve trenere.

Comments are closed.