Mladi ujedinjeni u miru: Posjeta Gornjem Vakufu

Mladi radeUčesnici projekta „Youth United in Peace“ iz Tuzle, Sombora, Vukovara i Srebrenice boravili su kod svojih prijatelja i domaćina u Gornjem Vakufu – u Uskoplju.

Preko 60 mladih uključeno je u ovu aktivnost. Nakon što su se u petak u poslijepodnevnim satima smjestili kod svojih domaćina, uslijedila su druženja u gradu, a već narednog dana provedene su i dvije volonterske akcije. Prva je bila uređenje zelene površine i zasađivanje sadnica u JU Dječiji vrtić „Zvončić“, a druga je „osvježavanje“ velikog grafita sa mirovnom porukom „Zajedno možemo sve“.

Obje volonterske akcije uspješno su okončane uz pomoć vrijednih ruku mladih mirovnjaka i to sve kroz smijeh, šalu i druženje.

Projekat „Youth Unated in Peace“ je usmjeren na jačanje interetničke saradnji mladih, podržanog od od strane američke ambasade u BiH i Komiteta za osnovna ljudska prava i demokratiju iz Kelna, a implementira ga udruženje „Sara-Srebrenica“, u partnerstvu sa organizacijama Udruženje „Prijateljice“ Tuzla, Omladinski Centar – Gornji Vakuf Uskoplje, te u saradnji sa „Evropski Dom – Vukovar“ i „Aktivatori“ uz Sombora.

Ove organizacije ujedno čine i mrežu „Youth United in Peace/Mladi ujedinjeni u miru“, koja godinama doprinosi povezivanju mladih i izgradnji mira u regionu.

Kroz ovakve posjete i organizovana druženja, mladi imaju priliku da se bolje upoznaju, održavaju i sklapaju nova prijateljstva. Do narednog susreta potvrđujemo da „Zajedno možemo sve“.