Međunarodna sedmica sjećanja u Srebrenici: Panel-diskusija sa Srđanom Puhalom

Sedmica sjecanja SrebrenicaUdruženje građana „ADOPT“ Srebrenica organizuje X Međunarodnu sedmicu sjećanja, čije će aktivnosti biti završene 30. avgusta 2018. godine. U petodnevnom programu predviđene su izložbe, panel diskusije, prezentacije knjiga, ali i susreti sa građanima i upoznavanje sa Srebrenicom, njenom istorijom i sadašnjošću.

Danas je održana panel diskusija sa Srđanom Puhalom pod nazivom „Budućnost na tragovima prošlosti“, a večeras će, od 20 sati, biti održana promocija njegove knjige „Samo frontalno“.

„Prva stvar koja je veoma važna i šta moram istaći to je da su male sredine željne da im neko dođe, da sa nekim razgovaraju, da nekome nešto kažu i zato mi je veoma drago što sam došao u Srebrenicu. Poznato je da ono što ja govorim i ono što pišem veoma se oslanja na društvenu stvarnost, i na prošlost i na budućnost, i meni je interesantno da čujem njihova razmišljanja o tome da li se nešto može promijeniti, kako se može promijeniti, kako oni sve ovo vide, tu sam da razgovaramo“, istakao je Srđan Puhalo.

Srđan Puhalo kroz svoj blog piše o stvarima o kojima se mnogi ne usuđuju govoriti.

„Meni je blog kanal da najlakše izrazim ono što mislim, da ne zavisim od medija, da ne zavisim od urednika, da ne zavisim od bilo koga, mogućnost da iznesem svoj stav kakav god da je, a da pritom imam potpunu slobodu. Smatram da je danas kritike u BiH veoma malo i da je moja dužnost kao nekoga ko živi u ovoj zemlji, čija djeca žive ovdje, da jasno kažem šta je ono što mi smeta, što mi se ne sviđa. Da je više ljudi koji tako rade, situacija u BiH bi bila mnogo Srdjan Puhalobolja“, kazao je Puhalo.

Međunarodna sedmica sjećanja prvi put je organizovana 2007. godine u Srebrenici, sa ciljem pokretanja dijaloga o dešavanjima iz proteklog rata i suočavanja sa prošlošću.

„Panel-diskusiju iskoristili smo da otvorimo teme koje su, da tako kažemo, tabu u Srebrenici. Osjećamo da se ne govori dovoljno o pravim problemima, da se oni vrlo često zataškavaju nekim stvarima koje nisu od strateškog značaja za samo stanovništvo. Ono što smo danas govorili je posebno važno za mlade ljude koji masovno napuštaju našu zemlju, a to je posljedica toga što se malo govorilo o prošlosti, što se nisu iznijeli jasni stavovi i nije se dala jasna poruka o prošlosti, mladi zbog te nejasne prošlosti ne vide budućnost i žele da odu“, rekao je Bekir Halilović iz UG „Adopt“ Srebrenica.

Međunarodna sedmica sjećanja realizuje se uz finansijsku podršku Provincije Bolzano iz Italije, kao i Fondacije Alexander Langer.