„Kulturni nokaut“ – Gost: Željko Nestorović

U današnjem „Kulturnom nokautu“ ugostili smo Željka Nestorovića iz Zvornika. Nestorović je u petak, 06. septembra, održao promociju svoje knjige „Nasljeđe“ u Narodnoj biblioteci u Bratuncu. Mi smo imali tu čast da sa piscem razgovaramo o procesu stvaranja njegovih romana, o moralnim vrijednostima danas, ali i o tome kako usklađuje svoje prioritete: poziv pisca, fudbalskog trenera i ulogu oca.

Željko Nestorović rođen je 1963. godine u Bijelom Polju u Crnoj Gori. Živi i radi u Zvorniku. Do sada je objavio tri romana: „Spirala“ (2016), „Pečat“ (2018) i „Nasljeđe“ (2019), ali i zbirku pjesama „Kako se ljubav mjeri“. Nestorovićevi radovi izdati su u Zborniku kratkih priča i pjesama („Drinski književni susreti“). Kratka priča „Spoznaja“ 2017. godine osvojila je specijalnu nagradu Svetosavske omladinske zajednice iz Zvornika. Roman „Pečat“ promovisan je u klubu pisaca „Vukovo pero“ iz Loznice, čiji je Nestorović član. Sa ovim klubom izlagao je svoje knjige na Sajmu knjiga u Beogradu. Za „Pečat“ je dobio nagradu za knjigu godine izdavačke kuće „As oglasi izdavaštvo“ iz Zvornika. Takođe je dobio nagradu, tj povelju za doprinos i kulturnu saradnju Republike Srpske i Crne Gore od udruženja književnika „Sjeverac“ iz Podgorice, a dobitnik je plakete „Milenko Pavlović“ za pjesmu „U slavu“. Njegove pjesme su objavljene i u Zborniku radova „Gori lila uoči Ilina“ koji je realizovan od strane KUD-a „Vasa Pelagić“ iz Pelagićeva.

„Svima onima koji vole pisanu riječ ja pokušavam da približim i plasiram svoja djela. Mislim da ljudi to cijene i uvažavaju. Istraživanje situacija i događaja a koje su bitne za moj posljednji roman „Nasljeđe“, trajalo je između četiri i pet godina. Inače, istraživanja za sve moje romane obuhvataju isti ili sličan vremenski period. Takođe, kada pišem predkulminaciju i kulminaciju ostavljam za kraj romana. U tom slučaju čitaočeva pažnja je zaokupljena skroz, a zna se desiti da neki od mojih romana čitaoci pročitaju u dahu. U svakom od mojih romana provlačim istu ili sličnu poruku, a to je vrijednovanje morala i nekih starih načela koja su u današnjem vremenu izgubila na značaju.“, kaže naš sagovornik.

Knjiga „Nasljeđe“ je na neki način i autorova (polu)autobiografija, a njen glavni junak je piščev alter-ego. Priča ide hronološki, radnja romana obuhvata period od 1280. godine pa sve do današnjih dana. Takav kompleksan vremenski okvir autor spaja glavnim i sporednim likovima sa njihovim pokoljenjima koji žive u današnjem vremenu. Sljedeća zanimljiva stvar je ta što je autor istraživao svoj lični rodoslov i vodeći se njime u svoj roman je ubacivao slične informacije a koje su u vezi sa glavnim likovima. Za kraj, Nestorović za svoj roman kaže:

„Nasljeđe“ je nastalo kao počast našim i mojim precima koji su živjeli za neko bolje sutra. Živjeli su i za svoje potomke, bili su spremni otići u smrt ako taj čin opravdava produžavanje loze. Ovim romanom skrećem pažnju i na zaboravljene vrijednosti poput korišćenja naših, srpskih izraza u jeziku.“, kaže naš sagovornik.

Gost na našem radiju bio je i Dejan Spasojević iz „AS oglasi izdavaštva“ koji kaže:

„Ovo je četvrta knjiga koju izdajemo za Željka Nestorovića. Potpuno smo zadovoljni saradnjom sa ovim autorom, a imamo planove i za neku buduću saradnju. Naša izdavačka kuća ne štampa i ne podržava samo djela pisaca iz Zvornika, već i djela pisaca širom Republike Srpske. Pozivam sve zainteresovane da dođu i podrže „Drinske književne susrete“ u Zvorniku 27. septembra, a svima koji su prisustvovali promociji u petak želim još jednom da se zahvalim.“, rekao je Spasojević.

Piše: A.A.