Bratunac: Informacije sa sastanka kriznog štaba održanog 26.marta

Pod kućnim nadzorom se sada nalazi 197 osoba, a iz istog je do sada izašlo 12 lica. Juče je 98 osoba kontrolisano, da li se nalaze na svojim kućnim adresama, a niko nije prekršio mjeru kućne izolacije. Osim prve večeri, nije zabilježen nijedan slučaj kršenja policijskog časa.

„ Nama je sada osnovni cilj da ostvarimo dobru dezinfekciju na području cijele opštine i da nabavimo dovoljno zaštitnih sredstava, koje ćemo podijeliti građanima i u ruralnim i u gradskim područjima. Najveći problem će predstavljati vozila koja dolaze sa strane, jer privreda u Bratuncu mora da funkcioniše. Siroveni se moraju dovesti, a gotovi proizvodi iz Bratunca izvesti, tako da će se obaviti pregovori, danas i sutra, sa policijom da se uvede mjera kontrole ulaska u Bratunac, što će važiti za Bratunac i Srebrenicu. Dezinfekcija svih vozila koja budu ulazila na teritoriju opštine Bratunac vršiće se besplatno.“, izjavio je načelnik opštine Bratunac, Nedeljko Mlađenović.

Svako lice koje bude ulazilo u tržne centre, obavezno će morati imati masku, a u slučaju da nema rukavice pri ulasku će se vršiti dezinfekcija ruku. Lica koja budu imala sumnjive nalaze, lica koja budu oboljela kao i oni koji budu kršili kućnu izolaciju biće smještena u renoviranu staru zgradu Doma zdravlja, gdje će imati besplatnu hranu i medicinske usluge.

„ Trenutno imamo 30 volontera, od kojih je 10 stalnih iz Crvenog krsta, koji su do sada podijelili pakete hrane najugroženijim porodicama, koje se nalaze u stanju socijalne pomoći na evidenciji Centra za socijalni rad. Takođe, podijelili smo i nešto higijenskih potrepština. Osim toga, vršimo i dostavu hrane i lijekova po receptima iz Doma zdravlja stanovništvu koje se zbog ove situacije ne može kretati.“, rekla je Mirjana Ostojić, sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta u Bratuncu.

Iz Crvenog krsta poručuju da nemaju dovoljno novčanih sredstava da prave pakete, te su uputili molbu lokalnim privrednicima da pomognu, a dopis je poslat i na nekoliko adresa međunarodnih organizacija.

Piše: M. U.