Emisija „Zelena dolina“ – Ribolov (10.4.2019)

Sa dolaskom toplijih dana, povećava se broj zainteresovanih za ribolov. Ribolovačka društva. često su suočena sa krivolovom i nizom kršenja ribololovačkih normi. U ovosedmičnoj emisliji „Zelena dolina“ ugostili smo ribočuvara Miroslava Lončarevića i volontera ribočuvara Bobana Filipovića. Sa njima smo razgovarali o ribolovu, ribolovačkim zabavama, ribljem fondu rijeke Drine, ribolovačkim pravilima, kao i o uključenosti mladih u ovaj sport.

„U Bratuncu oko dvije stotine ribolovaca godišnje kupi dozvolu za ribolov. Žena ima jako malo, ali ima i žena ribolovaca, jako uspješnih. Što se tiče mladih, primijetio sam da su više uključene djevojčice nego dječaci, što je ohrabujuće za neke buduće generacije, jer će biti mnogo više žena u narednom periodu.

Naše udruženje organizuje razna ribolovačka druženja, odnosno ribolovačka takmičenja. Poručujem mladima da se uključe i nauče nešto o ribolovu. Potrebna je samo volja. Kasnije upoznate društvo i to postane nešto bez čega se više ne može.“- rekao je, između ostalog, Lončarević.

Filipović nam je govorio o potencijalima rijeke Drine, ali i o zakonskim odredbama.

„Nema ribolovačkog udruženja u Republici Srpskoj koje nema problema sa krivolovom. Na svu sreću, kod nas tih grubljih oblika krivolova nema. Određena norma ulova se poštuje. Naši ribolovci se pridržavaju pravila, čak i ako neko ulovi više, zabroji se, kolege ga upozore da vrati. Zabrinjava to što postoji jedna rijeka i dvije države, kao i dva različita zakona.

Rijeka Drina pruža dosta toga, ima bogate riblje potencijale. Iznenadi me to kada dođu stranci ovdje koji dobro poznaju rijeku Drinu i šta sve to ona nudi. Smatram da bi se trebalo uraditi nešto i podići na veći nivo, ali nama treba reklama. Nismo svjesni šta imamo.“ – rekao je, između ostalog, Filipović.