Odbojkaši Srbije najbolji u Evropi

Nakon ženske reprezentacije, koja je osvojila titulu šampiona Evrope, isti rezultat ostvarila je i muška odbojkaška selekcija Srbije.

Na prvenstvu, čija je završnica odigrana u Parizu, Srbija je u finalnom meču savladala Sloveniju sa 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:19). Poslije nešto slabijeg početka i gubitka prvog seta, ekipa Srbije je značajno podigla nivo igre, pogotovo nivo servisa i bloka, i bez većih problema dobila preostala tri seta.

Srbija je ostvarila svih devet pobjeda na turniru, a u polufinalu je savladana i domaća selekcija Francuske sa 3:2. Bronza je pripala Poljacima, koji su aktuelni i dvostruki uzastopni svjetski šampioni.

Korektor Aleksandar Atanasijević je ostvario najviše poena – 22. Pratio ga je primač servisa Uroš Kovačević sa 20 osvojenih poena, dok je u Sloveniji najviše poena osvojio primač servisa, Klemen Čebulj – 15.

Najkorisniji igrač šampionata je Uroš Kovačavić. Srbiju je po prvi put na jednom takmičenju vodio selektor Slobodan Kovač, koji je ljetos zamijenio Nikolu Grbića.

Ovo je treće zlato za mušku reprezentaciju, nakon Beča 2011. godine i Ostrave 2001. godine, kada je nastupala selekcija pod imenom SR Jugoslavija. Zanimljivo je da je i 2011. osvojena dvostruka titula, kao i ove godine, odnosno i ženska i muška ekipa su se popele na “krov Evrope“.

Naredni zadatak za odbojkaše Srbije je da izbore plasman na Olimpijske igre u Tokiju, putem evropskog kvalifikacionog turnira, koji će biti organizovan početkom naredne godine.

Foto: CEV – preuzeto sa b92.net

Piše: M.V.