Novak Đoković od ponedjeljka ponovo prvi reket svijeta

Novak DjokovicNajbolji teniser svijeta Novak Đoković govorio je poslije trijumfa nad Damirom Džumhurom (6:1; 2:1) plasmana u četvrtfinale mastersa u Parizu o povratku na prvo mjesto ATP liste, trenutnoj formi i istakao da ako želi da ostane na vrhu mora do kraja sezone igrati na visokom nivou.

„Jasno sam veoma ponosan na svoje dostignuće, ali nisam mnogo razmišljao o tome, niti sam bio fokusiran jer je tek sredina nedjelje. Vjerujem da će biti drugačije kada završim ovaj turnir i, nadam se, lista na kraju sezone ostane ista. To mi je cilj, a kada se to desi, pričaću o svojim emocijama“, istakao je Đoković poslije trijumfa nad Džumhurom.

Novak u Parizu nije proveo mnogo vremena na terenu, pošto je na dva meča prepustio rivalima svega osam gemova, ali to nije nešto što ga zabrinjava.

„Nisu mi potrebni mečevi, tako da ne tražim dodatno vrijeme na terenu. Nisam zabrinut zbog toga što nisam proveo previše vremena na terenu. Igrao sam veliki broj mečeva u posljednjih pet mjeseci, a ostvario sam i veliki broj pobjeda. Rezultati pomažu što se tiče samopouzdanja, a kada ih imate, osjećate se komotnije kod nekih udaraca, što u drugim situacijama ne bi bio slučaj. Za mene je velika promjena to što sam igrao toliko u posljednja tri-četiri mjeseca, u odnosu na prva tri-četiri mjeseca sezone. Velika je promjena po pitanju nivoa samopouzdanja“, istakao je srpski teniser.

Đoković će od ponedjeljka ponovo biti prvi na svijetu, i to posle dvije godine, ali nije želio da mnogo „leti“, pošto ne želi da izgubi fokus sa turnira na kom trenutno učestvuje.

„Još nije kraj sezone. Rafa se muči sa povredama od US Opena, ali trka i dalje traje. Rodžer je u njoj, Nadal takođe. Sve zavisi od toga ko će igrati u Londonu. Ne smijem da budem previše ushićen. Nisam srećan što je Rafa povređen i što se povukao sa posljednjeg turnira, ali kada se sjetim kroz šta sam ja sve prošao prošle godine, ovo je fenomenalno dostignuće. Veoma sam srećan i ponosan zbog toga“, rekao je Đoković.

Zatim je naglasio u kakvoj je situaciji bio na početku godine.

„Da ste mi prije pet mjeseci rekli da ću biti prvi… Uvijek vjerujem u sebe, ali je u to vrijeme bilo malo vjerovatno ako uzmemo u obzir moju poziciju na listi i način na koji sam igrao i kako sam se osjećao na terenu. Više ću o svemu moći da pričam kada se sezona završi i, nadam se, završim je kao broj jedan“.

Naredni rival srpskog tenisera biće Marin Čilić, a to će biti njihov 18. susret. Novak trenutno vodi sa 15-2 u pobjedama.

„Odigrao je dva dobra meča ovdje, biće teško. Izuzetno je teško primati njegove „rakete“. Njegovi prvi servisi su izuzetno brzi, mnogo koristi rotaciju i varijaciju svog servisa. Iako mu je procenat uspješnosti prvog servisa visok, biće izazov igrati sa njim jer odlično igra sa osnovne linije. Ima odličan bekhend, poprilično ravan, može da igra agresivno i da se brani dobro. Poznajem njegovu igru, igrali smo mnogo puta do sada i trenirali zajedno. Poštujemo jedan drugoga, dobro se slažemo, govorimo isti jezik i radujem se našem susretu. Biće do dobar meč“, naglasio je Đoković, koji će od ponedjeljka biti prvi reket svijeta.

Izvor: Kurir