Marko Šarenac za UPSRadio: “Očekujem dobre nastupe na “Maršalu“

Gost našeg radio programa bio je talentovani košarkaš iz Bratunca Marko Šarenac. On će od naredne jeseni nastupati kao student košarkaškog programa Univerziteta “Maršal“ u Hantingtonu – Zapadna Virdžinija. Pomenuti koledž član je prve divizije NCAA (Nacionalna sportska koledž asocijacija) lige.

“Prethodnu godinu proveo sam u pripremnoj školi “Husek“ u okolini Njujorka. Taj period mi je mnogo pomogao da se pripremim za ono što me očekuje. Prije svega, fizički sam napredovao i privikao se na košarku koja se tamo igra. Postoji razlika između evropske i američke košarke. U evropskoj košarci mnogo više pažnje se poklanja taktici, a u američkoj je izražen individualizam i igra se mnogo brže. Mislim da je lakše nama da se priviknemo na američki stil košarke, nego Amerikancima kada dođu u Evropu. Što se tiče koledž karijere, očekujem da se dobro pokažem već u prvoj sezoni na “Maršalu“. Trener će mi biti Den Dantoni, inače brat Majka Dantonija, trenera NBA ligaša “Hjuston Rokits“. Imao sam nekoliko ponuda sa različitih koledža, između ostalih i sa Univerziteta Havaji, ali je i trener bio jedan od ključnih razloga da izaberem ovaj program“ započeo je priču Marko Šarenac.

Pitali smo Marka da li smtra da će se lako navići na koledž i kako posmatra činjenicu da je “Maršal“ uvijek imao igrače sa ovih prostora.

“Sa mnom u ekipi biće i centar iz Crne Gore Goran Miladinović, koji mi je bio cimer i tokom pripremne škole. Zbog toga smatram da prilagođavanje neće biti teško, takođe, znam još jednog momka koji će igrati u ekipi. Tačno je da je ovaj koledž vrlo često u svojoj ekipi imao košarkaše sa ovih prostora i oni su se prilično dobro snalazili. Tu su bili Nikolić, Penava i još neki košarkaši. Trener Dantoni cijeni igrače sa ovih prostora. U novembru sam bio u posjeti Univerzitetu “Maršal“ i utisci su zaista odlični“ odgovorio je Šarenac.

U emisiji smo se osvrnuli i na uspješnu juniorsku karijeru.

“Moji počeci vezani su za Bratunac i Ljuboviju. Najveći dio juniorske karijere proveo sam u KK “Metalac“ iz Valjeva, a u Valjevu sam završio i gimnaziju. Od trenera u Valjevu sam do sada najviše naučio. Ono što ću uvijek pamtiti jeste titula šampiona Evrope sa juniorskom selekcijom Srbije 2017. godine u Slovačkoj. Bio je to veoma naporan turnir, koji je završen trijumfon nad Španijom u finalu, a teško je opisati emocije koje su “isplivale“ kada se svirala himna. Zaista mi je čast što sam nastupao za reprezentaciju Srbije i osvojio zlatnu medalju. Ta ekipa je pažljivo selektirana dugi niz godina i uspjeh na tom prvenstvu je došao kao posljedica toga“ kratko se osvrnuo na svoj juniorski “staž“ Marko Šarenac.

Marko nam je ukratko opisao i plan za naredni period.

“Početkom juna idem u Beograd. Tamo ću trenirati, prije svega u teretani. Nakon toga, oko 10. jula putujem u Ameriku. Želio bih da naglasim da mi je bitno da steknem fakultetsku diplomu, pored košarkaške karijere“ zaključio je Marko Šarenac.

Želimo Marku mnogo uspjeha na koledžu i u seniorskoj karijeri!