„Ljepota i (na)zdravlje“ – O skijanju sa Ognjenom Kuljaninom

I ako je današnji gost radio-emisije „Ljepota i (na)zdravlje“ rukovodilac službe za finansije Doma zdravlja Bratunac, povod njegovog gostovanja na UPSMedia radiju nije njegov profesionalni rad i angažovanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, već hobi. Naime, Ognjen Kuljanin je strastveni skijaš i sa njim smo u današnjoj emisiji razgovarali upravo o ovom sportu, počecima skijanja i skijaškoj sezoni koja je već počela.

„Skijanje kao pojam seže još iz vremena egipatskih faraona i u tom samom početku služilo je kao vid transporta i kretanja po snijegu. Ocem modernog skijanja smatra se Norvežanin Sondre Norhajm (Sondre Norheim) i on je u 19. vijeku osmislio skijaški vez koji je omogućio tehniku skijanja koja je, uz razne korekcije, i dan danas u primjeni.“, ističe naš sagovornik.

Naklonost prema ovom sportu Kuljanin je ispoljio kao veoma mlad, a „ozbiljnijim“ skijanjem bavi se od 2013. godine. Instruktori skijanja, pa i naš gost, sugerišu da bi djeca već sa tri godine trebalo da nauče skijati jer je ovaj sport koristan za muskulaturni razvoj, ali i za psihičko rasterećenje.

„Po mišljenju svih skijaša najbitnija stvar od opreme u ovom sportu su skijaške cipele, tj pancerice. Druga stvar su naravno skije, a one zavise od tehnike kojom se sportista služi. Rekreativci skije biraju u visini do brade ili  nosa.

Skijaška sezona je već krenula, na Jahorini je sezona otvorena već 2.decembra, dok se na Torniku, na Zlatiboru sezona se otvara u periodu do 20., 22. decembra. Skijaška sezona traje dokle god ima snjega, a kada intenzitet padanja istog opadne, onda ski-centri koriste vještački snijeg kako bi obezbjedili što dužu sezonu. Na Alpima sezona skijanja zna početi i u novembru.“, ističe naš gost.

Skijanje se smatra jednim od najskupljih sportova, jer podrazumjeva boravak i smještaj na planinama, što osim osnovne ski opreme znači i dodatni trošak. Naš gost iz Bratunca i Srebrenice poznaje oko 20 osoba koji vikendom redovno posjećuju neke od planinskih centara i taj podatak sigurno znači da ima onih koji u današnjem vremenu znaju sebi dati oduška.

Dobra vijest za sve ljubitelje ovog sporta je da Olimpijski centar Jahorina planira da obnovi stazu na Igrištima u Vlasenici.

Piše: A.A.