Spektakl na terenu FK „Guber“

fk guber revijalna utakmica veterani bh fudbalaDanas je u Srebrenici odrigrana prijateljska utakmica između igrača fudbalskog kluba „Guber“ i veterana bosanskohercegovačkog fudbala. Ekipa veterana u prilično jakom sastavu: Adnan Gušo, Vedin Musić, Muhamed Konjic, aktuelni selektor BiH Mehmed Baždarević, a kao specijalni gost odigrao je i Savo Milošević, bivši reprezentativac Jugoslavije i napadač Partizana.

Fudbalski klub u Srebrenici osnovan je davne 1924, godinu nakon što su prvu fudbalsku loptu ugledali Srebreničani. I u današnjoj utakmici se pokazalo ono što je svakodnevna realnost kluba – bitna je samo igra, ne etnička pripadnost igrača.

„Bitno je da smo došli danas da odigramo utakmicu ovdje u Srebrenici, s obzirom na sve ovo što se ovdje izdešavalo, ovdje imate na terenu ove nacije naše dve koje su imale težak period iza sebe, ako ništa drugo bar smo na terenu zajedno, družimo se, igramo fudbal“, rekao je Savo Milošević.

„Ono što je najvažnije jeste da smo se skupili, da se većina nas vidi poslije 5, 10, 20 godina, neke ljude sam sreo poslije 20 godina“, izjavio je Nermin Šabić.

„Najvažnije je da smo bili ovdje i da ih podržimo u svemu onome što rade… Drago mi je samo zbog ovih ljudi i zbog fudbalskog kluba koji ima istoriju. Ja se nadam da ima i budućnost“, izjavio je selektor reprezentacije BiH u fudbalu Mehmed Baždarević.

I ekipa domaćina smatra – rezultat nije bitan nego činjenica da su odigrali utakmicu sa imenima koje mnogo znače u bosanskohercegovačkom fudbalu.

„Znači da mi idemo krupnim koracima naprijed, stvaramo jednu atmosferu prijateljstva sa svim klubovima u BiH“, rekao je Adis Cibralić, predsjednik FK „Guber“.

„Čast mi je igrati protiv takvih legendi kao što su oni… Ovo ću pričati svojim sinovima i unucima“, izjavio je Darko Popadić, igrač FK „Guber“.

Rezultat na kraju – slika ravnopravnosti na terenu, 3:3.