„Portugal kao Crvena zvezda 1991.“

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Refik Šabanadžović uporedio reprezentaciju Portugala sa trofejnom generacijom crveno-bijelih.

“Sva priča u vezi s Portugalom na neki način me podsjeća na moju Crvenu zvezdu 1991. godine, kada su mnogi kritikovali našu igru, a mi smo na kraju bili prvaci Evrope“, rekao je Šabanadžović za “Nezavisne novine”.

Svojevremeno jedan od najboljih odbrambenih fudbalera svijeta kaže da nastup „evropskih Brazilaca“ u Francuskoj nije briljantan, a polufinale prognozira kao njihov krajnji domet.

„Još nisu dobili utakmicu, a na korak su od medalje. Mislim da je Poljska možda trebalo da prođe, kao i Hrvatska, ali nisu. Portugal pojedinačno kada se gleda ima vrhunske igrače, od Sančeza, koji je briljirao protiv Poljaka, zatim Pepea, Ronalda, Nanija… To niko ne može osporiti da su vrhunski tim. Međutim, isto tako niko ne može reći da su nadigrali nekoga. Nisu sigurno, ali prolaze i to je ono što je za njih najbitnije. Na neki način mi liče na moju generaciju Crvene zvezde. Tako su i našu igru mnogi osporavali, pa smo mi ipak na kraju postali prvaci Evrope“, rekao je Šabanadžović.

Može li Portugal biti prvak Evrope?

“Nadam se da neće. Neću reći da nisu ništa uradili, da ne igraju dobro. Istina, nije ni njih niko nadigrao, ali ne mislim da zaslužuju da podignu pehar. To bi bilo previše i biće to ipak neka druga ekipa”.

Šabanadžović ima svog favorite za osvajanje titule.

“Iako navijam za Nijemce i volio bih da to budu oni, novi prvak Evrope ipak će biti Italijani. ‘Azuri’, jednostavno, imaju sve što jednoj ekipi treba. Posebno mi se sviđa odbrana Juventusa, koju je nemoguće probiti. Osim što dobro igraju defanzivu, posjeduju i taj pozitivni naboj. Fanatici su i ne vjerujem da ih neko može ugroziti. Za ono što su dosad pokazali treba im skinuti kapu i prognoziram im trofej”.

Na tom putu Italijani će morati prvo preko Nijemaca.

“U njihovom međusobnom duelu mislim da su veće šanse na strani Italije. Nijemci igraju bez greške. Reklo bi se, onoliko koliko im treba s puno taktike, ali ne vjerujem da im to može pomoći da prođu u polufinale”.

Šta mogu Islanđani protiv Francuza?

“Mnogi će reći da je Island dotakao svoj maksimum. Od početka se govori kako im je kraj nakon sljedeće utakmice, a oni stalno prolaze sve više i više. Francuzi, iako ne igraju na vrhunskom nivou, u svakoj utakmici neko iskoči i po potrebi spasava situaciju. Domaćini su i po mnogim mjerilima favoriti, čak po mišljenju mnogih i za osvajanje Eura, ali to ne znači da Island sigurno mogu izbaciti. Igraju protiv reprezentacije koja nije slučajno tu gdje jeste. To što nemaju neka zvučna imena nije argument da su totalni autsjaderi. Ko izbaci Engleze ne može biti i nije bezazlena reprezentacija”, rekao je Šabanadžović za “Nezavisne novine”.

Najveće razočaranje su prema njegovom mišljenju Španci.

“Bez dvojbe najveće razočaranje je Španija. Zanimljivo je da onako moćna i dobra ekipa nije pokazala apsolutno ništa. Niti u jednoj utakmici nisu mogli dobiti prolaznu ocjenu. Sve je to bilo blijedo, bezidejno, slabo i sasvim zasluženo su ispali. Totalno su podbacili, a to je vjerovatno i očekivano da u jednom trenutku dođe do pada jedne velike generacije”

„Žao mi je zbog eliminacije Hrvatske. Igrali su super, lijepo, bili kompaktni. Imaju generaciju koja je mogla i zaslužila nešto napraviti i ovo im je bila odlična prilika. Nisu imali sreće, a to je u fudbalu jako bitan faktor. Bili su bolji od svakog svog protivnika, uključujući i Portugal”, dodao je na kraju nekadašnji fudbaler Crvene zvezde.