Novi predsjednik UEFA-e je Slovenac Aleksander Čeferin

ceferinSlovenac Aleksandar Čeferin izabran je za novog predsjednika Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Na kongresu, koji se održao u glavnom grčkom gradu, 55 zemalja članica UEFA-e imalo je pravo glasa, a Čeferin je pobijedio ispred Holanđanina Michaela van Praaga, dobivši podršku 42 nacionalna saveza.

Alekander Čeferin je rođen 13. oktobra 1967. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Ljubljani. Kao uposlenik  u porodičnoj pravnoj kompaniji zastupao je profesionalne sportiste, kao i klubove. Bio je i član Izvršnog odbora KMN Svea Lesna Litija, jednog od najuspješnijih futsal klubova Slovenije, kao i član NK Olimpija iz Ljubljane.

Prvi put za predsjednika Fudbalskog saveza Slovenije izabran je 2011. godine, a u februaru 2015. dobio je novi mandat na toj funkciji.

Čeferin, kojeg čeka dvoipogodišnji mandat, kraći zbog prijevremenog odlaska njegovog suspendovanog prethodnika Francuza Michela Platinija, postao je sedmi predsjednik UEFA-e. Prije njega na čelnoj poziciji evropske kuće nogometa sjedili su Danac Ebbe Schwartz, Švicarac Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francuz Jacques Georges, Šveđanin Lennart Johansson i Platini.

– Hvala za izuzetnu podršku. Ovo je velika čast, ali i velika odgovornost. Mnogo mi ovo znači, moja porodica je ponosna, mala i lijepa Slovenija je ponosna a nadam se da ćete i vi biti ponosni na mene – kazao je Čeferin nakon izbora.

I Fudbalski savez BiH je danas svoj glas dao Čeferinu s kojim ima izuzetno prijateljske odnose.

Delegacija FSBiH u sastavu Elvedin Begić, Ivan Beus i Jasmin Baković među prvima je čestitala novom predsjedniku UEFA-e.