Futsal reprezentacija dijabetičara BiH gostovala u Sasama

Na sportskim terenima rudnika olova i cinka „Gross Doo“ Sase, futsal reprezentacija dijabetičara BiH, juče je prijateljskom utakmicom protiv selekcije ovog preduzeća nastavila pripreme za Evropsko prvenstvo u futsalu za dijabetičare, koje se ove godine održava u Sarajevu. DiaEuro2016 se održava od 24. do 31. jula 2016. godine i Bosna i Hercegovina je po prvi put domaćin jednog ovakvog dogadjaja.

U reprezentaciji BiH vlada odlično raspoloženje a ambicije na ovom takmičenju su najviše. BiH reprezentativci će pokušati da poprave rezultat od prošle godine kada su na ovom takmičenju, koje se tada održavalo u Mađarskoj u utakmici za treće mjesto izgubili od Hrvatske.

„I prošle godine smo imali odličan tim ali se sve kockice nisu poklopile. Za ovogodišnje takmičenje smo se pojačali sa još par odličnih igrača pa su nam ambicije na takmičenju u našoj zemlji najviše, idemo na zlato“, rekao nam je Aleksandar Ivanović, kapiten reprezentacije.

Jedan od novih igrača u reprezentaciji Bosne i Hercegovine je i Goran Aleksić iz Srebrenice.

„Uz malo sreće i moje zalaganje uspjeo sam da postanem član reprezentacije BiH. Kada sam dobio dijabetes osjećao sam se poprilično loše ali prihvatio sam to i sada se lijepo osjećam“, kaže Goran, golman reprezentacije BiH.

Iako u drugom planu, rezultat na meču izmedju reprezentacije BiH i rudnika „Gross Doo Sase“ je bio 7:4 za goste. Pored ove utakmice organizovano je i edukativno predavanje o ovoj bolesti, faktorima rizika i načinima liječenja ove bolesti.

„Naš cilje je da skrenemo pažnju na futsal reprezentaciju dijabetičara BiH. Mi imamo veoma dobru saradnju sa Udruženjem dijabetičara Srebrenica tako da znamo sa kakvim se sve problemima susreću oboljeli od ove bolesti. Što se tiče utakmice, mi smo se ozbiljno pripremali za ovaj meč ali eto rezultat je pokazao da je to reprezentacija, a mi smo ipak amateri“, rekao je Aleksandar Petrić, predstavnik rudnika Gross Doo Sase.

Preostaje nam samo da poželimo sreću našim reprezentativcima na takmičenju koje ih očekuje u julu. Nadamo se da će pobjediti na ovom turniru i osvojiti zlato koje toliko žele. A i ako ga ne osvoje nema veze, oni su pobjednici u jednoj drugoj i mnogo važnijoj utakmici, onoj životnoj.