Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci doputovala u Sarajevo

sjedea_odbojkaReprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, koja je osvojila srebro na Paraolimpijskim igrama u Riju, doputovala je u Sarajevo.

Oni su avionom iz Minhena na Sarajevski aerodrom sletili oko 12.40 sati, a dočekali su ih rodbina, prijatelji i više od stotinjak građana uz aplauz i ovacije. Na dočeku srebrenih BH odbojkaša bili su prisutni i prijatelji sporta, književnik Abdulah Sidran, kao i publicista i novinar Vehid Gunić.

Reprezentacija BiH u finalu je poražena od selekcije Irana s 3:1 (25:21, 21:25, 25:18, 25:15). U petom uzastopnom finalu paraolimpijskih turnira između dvije najbolje selekcije na svijetu, Iranici su bili bolji i osvojili šesto paraolompijsko zlato.

U dosadašnjih pet paraolimpijskih nastupa, odbojkaši BiH osvojili su dva zlata, u Atini 2004. i Londonu 2012., dok su srebra izborili u Sydneyu 2000. i Pekingu 2008. i u Rio de Janeiru 2016. godine.

Selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hustemović zahvalio je na emotivnom dočeku u Sarajevu istakavši da su „došli ljudi koji razumiju ono što radimo“.
 
On je izjavio na pres-konferenciji, koju je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo organiziralo na Sarajevskom aerodromu povodom osvajanja srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u sjedećoj odbojci, da poraz ponekad znači i pobjedu, te da je reprezentcija imala za cilj da se domogne finala što je i učinila.
 
– Mi smo ostvarili, ali smo od jake želje pregorili, ne tražimo alibi, ipak je bitno da smo održali kontinuitet. Vraćamo se s medaljom, ali je ovo samo kap u moru vezano za invalidski sport, jedna Poljska, a da ne kažem mnogo jače zemlje, izađe na defileu s više od 100 učesnika, što znači da su napredovali – naglasio je Hrustemović.
 
Kapiten srebrenih momaka Sabahudin Delalić rekao je da su Paraolimpijske igre u Riju bile ogroman projekat, te da su prije polaska obećali finale.
 
– Možda je ovo bio po prvi put da nismo bili sigurni, znali smo sta nas očekuje, gledali smo da što lakše dođemo do finala, da izbjegnemo Brazil, pa smo išli na Egipat. Iran je bio bolji, teško se boriti sa divom od dva metra i 45 centimetara, on je u finalu uzeo 28 poena – rekao je kapiten.
 
Osvojili smo, dodao je, srebrenu medalji, ovo je peto finale.
 
– Mislim da se ne može niko pohvaliti tim uspjehom. Iduće godine je evropsko, pa svjetsko prvenstvo. Nadamo se da ćemo naći načina da se borimo protiv takvih divova – izjavio je Delalić.
 
Na novinarsko pitanje za iskusnije igrače reprezentacije, da li namjeravaju ulazit u naredni olimpijski ciklus, Delalić je odgovorio da su oni na raspolaganju, ali da je odluka na selektoru.
 
– Postepeno pravimo smjenu, a tako će biti i u narednom periodu – zaključio je Delalić.
 
Ministar kulture i sporta KS-a Mirvad Kurić kratko se obratio, istakavši da su „naši momci zlatni i uvijek će biti zlatni“.
 
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvojila je srebrenu medalju u Riju, nakon što je u finalu poražena od Irana.