Šahovski klub Bratunac novi prvak Republike Srpske i član Premijer lige BiH od sljedeće godine

Šahovski klub Bratunac je novi prvak Republike Srpske. Prvenstvo RS je održano od 6. do 14. avgusta, u Banji Dvorovi kod Bijeljine, a Bratunčani su bili najbolji u konkurenciji 10 šahovskih klubova iz cijele Republike Srpske.

„Ovo je najveći uspjeh našeg kluba od osnivanja prije tri godine. Ovim trijumfom mi smo se plasirali u Premijer ligu BiH i ponosno možemo reći da će Bratunac od sledeće godine imati premijerligaša“, rekao je Mićo Stanojević, predsjednik Šahovskog kluba Bratunac.

Ovaj klub je prije tri godine osnovala grupa entuzijasta i zaljubljenika u šah iz Bratunca. Od osnivanja do danas, nizali su samo uspjehe.

„Odmah te prve godine smo ušli u Drugu ligu Republike Srpske. Iste godine smo bili najbolji u ovom rangu takmičenja i ušli u Prvu republičku ligu. Prošle godine kao prvoligaški debitanti smo osvojili odlično 3. mjesto da bi ove godine osvojili i prvo“, zadovoljno govori Mićo Stanojević, koji je pored toga što je predsjednik i kapiten ovog kluba.

U Bratuncu se, slobodno možemo reći, igra najbolji šah u cijeloj Republici Srpskoj, čemu svjedoči i ovaj, astronomski, uspon ovog kluba.

„U našem klubu imamo mnogo šahista, prije svega iz Bratunca i Srebrenice, a imamo i registrovana dva igrača iz Srbije jer pravila takmičenja u Prvoj ligi dozvoljavaju i dva igrača iz druge zemlje. Pored seniorske ekipe, brigu vodimo i o mladim snagama i budućim šampionima pa smo organizovali i škole šaha po školama. Zaista je veliko interesovanje za ovaj sport na našim prostorima i imamo dosta talenata i u Bratuncu i Srebrenici“, rekao je Mićo Stanojević.

Jedan od dva igrača iz Srbije, koji nastupaju za ŠK Bratunac, je i intermajstor Ratković Milovan, koji je šahovski prvak Srbije, a tu su još i dva FIDE majstora iz Bratunca, braća Dobrisav i Marko Stojanović.

Pomoć pri osnivanju kluba su dobili od opštine Bratunac, a pomogla im je i kancelarija CARE International. Opština Bratunac je trenutno i glavni finansijer ovog, veoma uspješnog kluba.

„Mi smo uspjeli i da udjemo na budzet opštine Bratunac i svake godine imamo obezbjedjeno od 6 do 8 hiljada koje iskoristimo za takmičenje“, zaključio je Mićo Stanojević.

Uspjeh koji je postigao ovaj klub je zaista veliki ako uzmemo u obzir činjenicu da se takmičio sa daleko bogatijim i večim klubovima iz Banja Luke, Brčkog, Bijeljine, Zvornika, Rogatice… Ali još jednom se pokazalo da to i nije presudno u sportu, već umjeće, znanje i talenat. Plasman u Premijer ligu, definitivno neće biti ono čime će se zadovoljiti u ovom klubu pa Bratunac u narednim godima možda dobije i šampiona BiH.