Bez Mambe košarka više neće biti ista

Sa tugom se košarkaški i sportski svijet oprašta od jednog od najvećih svih vremena.

U strašnoj tragediji koja se juče desila kod Kalabasasa u Kaliforniji nastradao je jedan od najboljih i najuticajnijih košarkaša svih vremena Kobi Brajant. On se nalazio u helikopteru koji se srušio i zapalio neposredno nakon  poletanja. Prve glasine govore da je do pada došlo usljed loših vremenskih uslova. Uz Kobija u letjelici su nastradali njegova kćerka i još sedam osoba.

Brajant je rođen 1978. u Italiji, u periodu kada je njegov otac tamo profesionalno igrao košarku. U NBA ligu je ušao direktno iz srednje škole 1996. godine. Draftovan je u prvoj rundi od strane Šarlot Hornetsa, koji su ga potom trejdovali u Los Anđelese Lejkerse u zamjenu za Vlada Divca. Postoji priča da se na ovaj trejd legendarni Džeri Vest odlučio nakon što je za sparing sa Kobijem angažovao bivšeg košarkaša Lejkersa Majkla Kupera, koga je Brajant potpuno nadigrao. To je bilo dovoljno da za njega trejduje tada jednog od najboljih centara lige.

Poslije toga sve je istorija, popularni Mamba je postao jedan od najboljih košarkaša u istoriji ove igre. Osvojio je pet titula NBA šampiona (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), dva olimpijska zlata (2008, 2012), brojna MVP priznanja i učešća na Ol Staru. Po broju postignutih poena je četvrti svih vremena u NBA ligi. Ispred su samo Karim Abdul-Džabar, Karl Meloun i LeBron Džejms, koji je prije nekoliko dana nadmašio Kobijev učinak. Jedan od najboljih učinaka u istoriji lige Brajant je ostvario 2004. godine protiv Toronto Reptorsa kada je postigao 81 poen. Pored svih dostignuća ostvario je ogroman uticaj na brojne generacije košarkaša koje su došle, ali i one koje tek treba da dođu. Sigurno je da ne postoji današnji košarkaš ili čovjek koji se bar rekreativno bavio košarkom, a da u svojim prvim košarkaškim koracima nije zamišljao da pogađa šut za pobjedu u završnim sekundama i to čuveni Kobijev “fej-d-vej“. Nakon završetka igračke karijere uvijek je imao mnogo toga da kaže i njegove riječi su se pratile sa velikom pažnjom. Uz to uspješan je bio i u filmskoj industriji, gdje je postao prvi košarkaš koji je nagrađen Oskarom.

Odlaskom Kobija ostala je velika praznina, nedostajaće njegovi komentari, ali uticaj će ostati i nikada neće biti izbrisan. Možda je juče završena sezona 2019/2020 u glavama velikog broja košarkaša, bar što se tiče rezultatskog žara, a sigurno je da će se košarkaški svijet dugo vremena oporavljati. Niko od nas juče nije mogao da povjeruje u prvom trenutku, potom nismo željeli da se pomirimo da je istina, a atmosfera na utakmicama NBA lige je sve objasnila.

Kobi, hvala za sve!

Foto: b92.net/sport

Piše: M.V.