Vanzemaljska prašina u Bijelim stijenama

Vanzemaljska prasinaBijele stijene Dovera su popularan motiv na fotografijama i simbol odbrane Britanije u Drugom svjetskom ratu. One su istovremeno i neka vrsta geološkog muzeja.

Naučnici Imperial collegea u Londonu otkrili su 76 čestica fosilizovane kosmičke prašine u krečnjaku, koje bi mogle razotkriti ponešto o najranijim danima Sunčevog sistema. Sve dosad naučnici su imali priliku da ispituju samo vanzemaljsku prašinu koja nije bila dobro očuvana.

Sada će, međutim, moći da bliže prouče ove „fosile“ stare mnogo miliona godina. Stručnjaci ističu da zahvaljujući modernim tehnologijama sada će biti

u mogućnosti da bolje prouče Bijele stijene. Ovi mikrometeoriti su manjeviše potpuno očuvani, pišu naučnici u magazinu „Earth and Planetary Science“. Iako ispitivanje ovih čestica tek treba da počne, stručnjaci se nadaju da će otkriti nešto više o ranoj istoriji Sunčevog sistema. „Ispitivanja mogu da nam otkriju kako je naša planeta formirana i smatramo da je ovo veliki dan za nauku“, istakli su naučnici.

Izvor: Nezavisne novine