U potrazi za Pokemonima ljudi ilegalno prelaze i preko granica

Pokemanija koja je zavladala čitavim svijetom dovela je do brojnih incidenata koji u većini slučajeva djeluju zabavno, mada su zabilježeni i ozbiljniji slučajevi u kojima ljudi, opčinjeni igrom, ugrožavaju vlastitu sigurnost i život.


Moto Pokemona je da ih „moraš skupiti sve“, što su neki korisnici aplikacije Pokemon Go shvatili prilično ozbiljno, pa su se za primjercima Pokemona koji im nedostaju zaputili i u druge države. Ilegalno.

Kako piše Reuters, dva maloljetnika iz Kanade, korisnici aplikacije Pokemon Go su u želji da uhvate nove, egzotične Pokemone, slučajno prešli granicu Kanade sa Sjedinjenim Američkim Državama a da toga nisu ni bili svjesni.

Dječake je američka granična patrola pronašla kako lutaju „usred ničega“ u blizini Montane, navodno nemajući pojma da su napustili svoju zemlju, a kamoli da su to napravili ilegalno.

„Obojica maloljetnika su bili toliko zarobljeni svojom igrom da su izgubili pojam o tome gdje se nalaze“, kazao je za Reuters glasnogovornik američke granične patrole Michael Rappold.

Nakon što su pronađeni, maloljetnici su dovedeni u najbližu postaju granične policije, gdje su njihove majke došle po njih.

izvor:
klix.ba