Štrumpfeta izbrisana sa postera u izraelskom pobožnom gradu

strumpfovi bez strumpfeteKoketna Štrumpfeta, jedini ženski lik u dječjoj animiranoj komediji, izbrisana je sa postera u ultraortodoksnom gradu Bnei Braku kraj Tel Aviva.

Na posteru koji najavljuje da će se film „Štrumpfovi: Izgubljeno selo“ prikazivati u Izraelu od četvrtka, umjesto nje samo su mali plavi Štrumpfovi.

U ovom gradu od ranije postoji propis kojim se zabranjuje isticanje postera sa fotografijama žena jer bi mogli da „povrijede osjećanja stanovnika“.

Zato u Bnei Braku, kao u Jerusalimu koji takođe ima veliku ultraortodoksnu zajednicu, nisu objavljivane fotografije Dženifer Lorens, zvijezde filma „Igre gladi“ i Zvončice iz Petra Pana, između ostalih ženskih likova.

Štrumpfeta, kojoj glas pozajmljuje pop zvijeda Demi Lovato, igra vodeću ulogu u novom filmu. Ona bi zajedno sa Kefalom, Trapavkom i Gruberom, likovima sa postera trebalo da trči kroz Zabranjenu šumu da nađe ono što se zove najveća tajna u istoriji Štrumpfova.

U novinama namijenjenim ultraortodosknim Jevrejima u Izraelu tokom prošlogodišnje predsjedničke kampanje nije objavljivana fotografija Hilari Klinton, podsjeća agencija AP. Sada je potvrđeno da ni animirani ženski likovi nisu dozvoljeni.

Izvor: RTRS