Šta nikako ne smijete raditi ukoliko vam telefon upadne u vodu

telefon vodaPirinač, fen, rerna… ovo su samo neki od mitova za spas telefona koji je upao u vodu. Nekome je upalilo jedno, nekome drugo, ali sigurno je da ovo nikako ne smI Jete raditi.

Čak i ako je telefon upao u vodu, moguće je spasiti ga uz dovoljno strpljenja. Ipak, ono što je smrt za svaki telefon koji je završio u vodi je struja! 

Nakon što ste ga izvukli iz vode, nikako ga nemojte stavljati na punjač, ali ni uključivati kako biste provjerili da li radi! 

Električna energija i eventualna voda koja je prodrla u telefon mogu napraviti kratak spoj i izazvati veću štetu. Sve i da telefon radi poslije pada u vodi, najbolje je isključiti ga jer je moguće da ćete oštećenja vidjeti naknadno, kada voda stigne do konektora i senzora. 

Jedan od najpopularnijih savjeta je da se telefon stavi u suv pirinač kako bi se izvukla vlaga. Istina je da prašina, šećeri i minerali s pirinča mogu takođe da uđu u uređaj i oštete ga. Tačno je jedino da može apsorbovati vodu, ali ne iz unutrašnjosti uređaja. 

Ni slučajno nemojte ni da ga sušite fenom! Tako ćete samo poterati vodu dublje u uređaj, a toplota može da ošteti kablove.