Šta je bolje: Tuširanje ujutru ili uveče?

Sigurno ste se nekad pitali da li je, sa higijenske tačke gledišta, bolje da se tuširate ujutru ili uveče. Evo odgovora na to pitanje!

Stručnjaci sa Harvarda pozabavili su se ovom temom koja sve zanima.

Da vam odmah skratimo muke, otkrili su da nema razlike u čistoći tijela osoba koje se tuširaju ujutru i onih koje se tuširaju uveče. Dakle, što se higijene tiče, doba dana kada se tuširate je nebitno.

Međutim, vrijeme tokom dana kada se tuširate utiče na neke druge stvari, prie svega na stanje organizma, a najbolje je da to vrijeme prilagodite svom životu.

Jutarnje tuširanje je bolja opcija kada ste izloženi stresu na poslu ili ste pod pritiskom da budete kreativni. Na taj način ćete se opustiti, regenerisati kognitivne procese, pa ćete lakše obavljati posao“, kaže psiholog sa Harvarda Šeli Karson.

Sa druge strane, tuširanje u večernjim časovima je dobro za ljude kojima je potrebno da se opuste i „isključe“ prije odlaska u krevet. Na taj način ćete smanjiti nivo kortizona, hormona stresa, regulisati telesnu temperaturu i tako se pripremiti za san. Osim toga, dermatolozi savjetuju onima koji imaju problema sa kožom da se tuširaju uveče jer se tokom dana na koži zadrži prljavština.

Inače, zanimljivo je da je doba dana kada se tuširamo i kulturološki određeno, pa se recimo ljudi u Aziji češće tuširaju uveče, a u Americi se češće tuširaju ujutru. U Evropi nema takvih „pravila“, pa je broj onih koji vole da se „plaknu“ ujutru isti kao broj onih koji to vole da obave pred spavanje.

Izvor: Mondo