Slavne ličnosti koje su bile na prvoj liniji borbenog fronta

Brojne slavne ličnosti dale su kroz istoriju svoj doprinos domovini služenjem vojske, od muzičara i glumaca do komičara i pisaca – iako nisu bile u obavezi da to učine.

Hju Hefner

Prije nego što je postao Plejbojeva ikona za koju zna cio svijet, Hefner je služio vojsku za vrijeme Drugog svjetskog rata, od 1944. do 1946. godine. 

Vrlo brzo je primijećeno da nema vještine ratnika, ali je bio vrijedan dopisnik, činovnik kao i karikaturista za razna vojna izdanja. 

Vojsci se pridružio odmah nakon srednje škole, a nakon što je otpušten iz vojske, pohađao je razne umjetničke kurseve i nastavio s crtanjem karikatura.

Miki Runi

Slavni američki komičar takođe je služio u periodu od 1944. do 1946. godine, a zbog vojske je napustio i snimanje filma, iako prvo nije primljen u vojsku zbog povišenog krvnog pritiska.

Primljen je u sljedećem pokušaju i obučen u jedinici vezanoj za rukovanje hemijskim oružjem, ali je najviše vremena provodio zabavljajući trupe svojim jedinstvenim humorom. 

Premšten je u Evropu, širom koje je izvršavao standardne vojne zadatke.

Hemfri Bogart

Zgodni momak sa statusom zvijezde služio je vojsku u Prvom svjetskom ratu, od 1918. do 1919. godine. 

Upisao se u mornaricu nakon što je odustao od studiranja na Univerzitetu Jejl, a većinu vremena proveo u inostranstvu na brodovima koji su plovili između SAD i Evrope, prevozeći vojnike i oružje. 

Iz vojske se vratio kao drugi čovjek – ozbiljniji i ambiciozniji. Časno je otpušten i ubrzo počeo da se bavi šoubiznisom.

Džoni Keš

Slavni kantri pjevač proveo je nekoliko godina u vojsci, a borio se u Korejskom ratu. 

Bio je i u Njemačkoj, iako ne na ratištu, već kao operator u vazduhoplovstvu, koristeći Morzeov kod. 

Vojna primanja nakon rata omogućila su mu da se neometano posveti muzičkoj karijeri.

Elvis Prisli

Bio je jedna od najpoznatijih muzičkih zvijezda u vojsci. Dobio je poziv 1958, kad je već bio prilično poznat – mahom jer je prethodno snimio pjesmu Hound Dog. 

Svoje vrijeme u vojsci je proveo u Teksasu i Nemačkoj, a časno je otpušten 1960.

Klint Istvud

Iako je naširoko poznat po ulogama „opakih tipova“ u filmovima, mnogi ne znaju za Istvudovu ratnu istoriju. 

Glumac je u vojsku primljen za vrijeme Korejskog rata, a budući je bio odličan plivač, imenovan je za instruktora plivanja. Iako se nije našao u stvarnoj akciji, letjeo je na torpedo bombarderu koji je doživjeo mehanički kvar, pa je grupa vojnika morala prisilno da sleti u vodu.

Toni Benet

Slavni muzičar primljen u vojsku za vrijeme Drugog svjetskog rata, tačnije 1944. Bio je pješak u Evropi, a borio se i u Francuskoj i u Njemačkoj. 

Pjevač je kasnije izjavio da nije imao strašnih ratnih iskustva.

Kurt Vonegut

Iako nije zvijezda koju svi odmah prepoznaju, Vonegut je poznati američki pisac, poznat po kultnom delu „Klanica pet“. 

Učestvovao je u brojnim bitkama Drugog svjetskog rata u Evropi, a zarobljen u Nemačkoj i poslat u zatvor za ratne zarobljenike. Tamo je iskusio brojne horore, zbog čega je kasnije imao problema s alkoholom. 

Za svoju hrabrost dobio je odlikovanje Grimizno srce.

Džejms Duhan

Najpoznatiji po svojoj ulozi Skotija u Star Treku, Duhan je bio član Kanadske vojne arteljerije tokom Drugog svjetskog rata. 

Bio je odličan vojnik, a čak je i vodio trupe u osvajanje Normandije. 

Nažalost, primio je šest metaka od kojih je 4 bilo u nogu, a život mu je spasila kutija za cigarete koja je zaustavila metak na njegovim grudima.

Bob Ros

Umjetnik i televizijska ikona Bob Ros, koji je djelovao kao apsolutni pacifista, zapravo je proveo 20 godina u vojsci, tačnije u vazdušnim snagama.

Izvor: B92