Sat vremena šetnje dnevno može poništiti osmosatno sjedenje u kancelariji

Srčana i oboljenja krvnih sudova, kao i rak, glavne su bolesti koje se razvijaju usljed nedostatka fizičke aktivnosti. Nove studije su otkrile kako samo sat vremena šetnje dnevno može poništiti štetni uticaj osmosatnog sjedenja u kancelariji ili ispred televizora.

Naučnici su analizirali podatke dobijene od milion muškaraca i žena te otkrili kako sjedenje od najmanje osam sati dnevno, bez ikakve fizičke aktivnosti ima smrtonosan utjecaj na život i zdravlje.

„Najmanje jedan sat fizičke aktivnosti dnevno, naprimjer šetnja ili vožnja bicikla, može smanjiti rizik od oboljenja i prerane smrti povezanih sa dugotrajnim sjedenjem“, kazao je Ulf Ekelund, vođa studije i profesor na univerzitetu Cambridge.

Čak i povremeno protezanje ili odlazak do aparata za kafu može biti dovoljno da smanji štetu koju uzrokuje cjelodnevno sjedenje.

„Ne morate čak ni vježbati ili ići u teretanu, dovoljno bi bilo lagano prošetati ujutro, ili nakon ručka. Sat vremena fizičke aktivnosti dnevno možete odraditi i od nekoliko puta“, dodao je Ekelund.

Ovo istraživanje dio je studije objavljene u medicinskom biltenu The Lancet.

izvor:

klix.ba