Primjeri iz Njemačke: Nova namjena starih industrijskih građevina

Sinoć je u Istorijskom muzeju BiH svečano otvorena izložba „Nova namjena starih industrijskih građevina“ uz prigodno predavanje „New Uses for Historic Industrial Buildings“ autora izložbe Axela Föhla.

Izložba, koja je djelo radne grupe za zaštitu industrijskog naslijeđa Udruženja za zaštitu spomenika SR Njemačke, na čelu sa gdinom Föhlom, predstavlja primjere uspješno izvedenih prenamjena industrijskih građevina u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Na izložbi su dati primjeri u rasponu od prenamjene fabrika i električnih centrala do mostova i vodotornjeva koji su, zahvaljujući ozbiljnom pristupu i saradnji između investitora, projektanata i konzervatora od zapuštenih, neperspektivnih građevina postali kulturni spomenici od najvećeg značaja.

Autor izložbe, Axel Fohl, jedan je od pionira zaštite industrijskog naslijeđa u Njemačkoj i dugogodišnji saradnik Udruženja za zaštitu spomenika SR Njemačke. (Vereinigung der Landesdenkmalpfleger in der Bundesrepublik Deutschland).

Izložba je prilika da se kroz pozitivne primjere iz prakse i razgovor sa autorom, vrhunskim ekspertom iz ove oblasti, pokrene zanemarena tema očuvanja i prenamjene industrijskih spomenika u Bosni i Hercegovini.

izvor:

klix.ba