Ovce snimaju Farska ostrva za “Google”

Automobili kompanije Google opremljeni kamerama “zavirili” su u gotovo sve dijelove svijeta, a stanovnici Farskih ostrva imaju inovativan način da mapiraju svoju okolinu i nađu se među ostalim mapama.

Farska ostrva su pokrenula kampanju kako bi se njihove ulice i okolina našli na Google Street Viewu te su ovce opremili kamerama. Googleovi automobili još nisu bili na Farskim ostrvima, tako da je stanovništvo odlučilo napraviti prvi korak.

Oko 50.000 stanovnika će iskoristiti 70.000 ovaca za mapiranje.

“Ideja je neobična, ali mislim da može uspjeti. Farska ostrva imaju izuzetno lijepe ulice, nemoguće je opisati osjećaj dok se vozite zelenim dolinama i u planinama, pored okeana i po visokim stijenama. No, još uvijek ne postojimo na Google Street Viewu, Farska ostrva su udaljena, ali ovih 18 ostrva u sjevernom Atlantiku posjeduju magične pejzaže, tako da je vrijeme da se predstavimo svijetu”, izjavila je Durita Dal Andreasen iz agencije “Visit Faroe Islands”.

Farska ostrva se nalaze između sjeverozapadne obale Škotske i Islanda, a njima se kreće veliki broj ovaca s kamerama. Fotografije stižu na Duritin mobitel, a ona ih uploaduje na Google Street View. Osim toga, pozvala je Google da dođe sa svojim automobilima i mapira ceste.

Izvor: http://www.atvbl.com/