Noge koje su podijelile svijet: Da li je na njima ulje ili boja

I ponovo, još jedna zapanjujuća fotografija, koja će vam napraviti konfuziju u mozgu, postala je viralni hit na internetu.

Zahvaljujući jednom „zločestom“ korisniku Twittera ponovo je društvenim mrežama zavladala manija raspravljanja i pogađanja šta se nalazi na nekoj fotografiji, baš kao što je to bio slučaj sa nekim optičkim iluzijama u bliskoj prošlosti.

Kayden Stephenson zaintrigirao je cjelokupan internet, postavivši uz fotografiju jedno jednostavno pitanje: Da li su ovo noge namazane uljem koje se sjaje ili se na njima nalazi boja?

Većina korisnika je odmah naprvu kazala kako je ovo par nogu koje se sjaje, ali ako se dublje udubite u fotografiju uskoro vam se učini da se na njima, ustvari, nalazi boja. Ipak, svaki put kada ponovo otvorite fotografiju vidjećete ulje i sjaj na nogama.

Psiholog Tom Toppino tvrdi da postoji mnogo razloga zašto svi ljudi nasjednu na ovu optičku iluziju, a posebno na to utiče pojava zvana „senzorske naznake“. Kada jednom pogledate fotografiju učiniće vam se da je riječ o fotografijama koje imaju neko ulje ili sjaj na sebi, ali onda kada vam neko kaže da se na njima nalazi boja, automatski ćete vidjeti tu boju.

Uključite se i vi u raspravu u vezi sa ovom fotografijom i dajte svoje mišljenje, da li ove noge na sebi imaju ulje i sjaj ili jednostavno boju?