Ne zaboravite da pomjerite sat unaprijed: U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena

pomjeranje sataPomjeranjem kazaljki na satovima za jedan sat unaprijed, u nedjelju, 26. marta, u dva sata ujutro počinje ljetnje računanje vremena.

Ljetnje računanje vremena počinje posljednje nedjelje marta, tako što se vrijeme u dva sata ujutro pomjera za jedan sat unaprijed i računa kao tri sata.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time „produžava“ dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Pomjeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedjelje da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetnje računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 država, uglavnom na sjevernoj hemisferi.

Zemlje EU, kao i ostale države u Evropi, odredile su da početak ljetnjeg vremena bude posljednje nedjelje u martu, a završetak posljednje sedmice u oktobru.